Illegális cigarettagyárat számoltak fel a vámnyomozók


Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói – közölte a szervezet közleményben.

A szervezetten működő bűnbanda 14 tagja rács mögött várja a bírói döntést. Azt írták: a pénzügyi nyomozók az akció során 13 ukrán és ukrán-magyar kettős állampolgárt értek tetten, akik éppen a gyártósort működtették, vagy a késztermékek, alapanyagok (vágott dohány, filter, fólia, cigarettásdobozok) szállítását, raktározását végezték. További egy szervezőt az ipari területektől távol, lakóhelyén fogták el.

A közlés szerint a bűnbanda működését nagyfokú konspiráció és titok övezte: kézi rádión egyeztettek egymással, telefon- és internetblokkolót használtak. A „gigantikus mennyiségű” áramfogyasztást aggregátorokkal oldották meg, hogy a kiugró energiafelvétel ne legyen feltűnő.

A professzionálisan kialakított gyár hő- és hangszigetelt volt, hogy a környéken lakók ne sejtsék a valós illegális tevékenységet. A már rendszerbe állított gépsor mellett a rajtaütő egység tagjai találtak egy összeszerelés alatt álló másik cigarettagyártósort, amellyel a kapacitást szerették volna növelni.

Kiderült az is, hogy a raktárakat egymástól függetlenül, teljesen izoláltan alakították ki, így azokat a pénzügyőröknek egyesével kellett felkutatniuk. Ezekben összesen 80 ezer karton hamis cigarettát, több mint 80 tonna vágott dohányt találtak, valamint temérdek alapanyagot és kelléket. Számítások alapján a lefoglalt vágott dohányból több mint 600 ezer karton illegális cigarettát lehetett volna előállítani.

A lefoglalt mennyiségeket jelzi, hogy az ügyben dolgozó kétszáz pénzügyőrnek több napba telt a megtalált anyagok lefoglalása, rendszerezése és elszállítása.

A NAV nyomozói a helyszíneken elfogott 14 embert költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A lefoglalt jövedéki termékek adótartalma meghaladja az egymilliárd forintot. A NAV hozzátette: az elmúlt évben három illegális dohánygyár működését számolták fel, idén eddig „európai léptékben rekordnak számító”, 174 ezer karton hamisított dohányterméket találtak egy raktárban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.