Kiemelkedő pénzügyi évet zárt a Start Garancia Zrt. 2022-ben


Kiemelkedő pénzügyi évet zárt a Start Garancia Zrt. 2022-ben: az adózás utáni eredmény 2,33 milliárd forintra nőtt a 2021 évi 452 millió forintról, míg a jutalék- és díjbevételek közel 300 millió forintról mintegy 3 milliárd forintra emelkedtek – közölte a társaság csütörtökön.

A közlemény szerint a kezességvállalási portfólió tervezett növekedése és a prudenciális követelményeknek való megfelelés érdekében a Start Garancia Zrt. nem fizet osztalékot, az adózott eredményt eredménytartalékba helyezi, valamint a saját tőke növelésére fordítja.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt működő cég mérlegfőösszege egy év alatt több mint 7 százalékkal, 111 milliárd forintra emelkedett.

A kezességvállalás állománya közel a duplájára, 115 milliárd forintról 210 milliárd forintra nőtt, a saját tőke 100,5 milliárd forintról 103 milliárd forintra emelkedett. Tavaly nem került sor kezesség beváltására – írták.

Októberben 800 milliárd forint keretösszegű programot indítottak, amelyből az energiakereskedők hiteleihez nyújt kezességet, emellett a Baross Gábor Hitelprogram ügyleteiben is szerepet vállal a cég.

„Célunk, hogy kezességvállalási portfóliónkat tovább építsük, kockázatainkat kontroll alatt tartsuk, valamint hogy hozzájáruljunk a gazdaságfejlesztéshez és a hazai hitelezési és kötvénykibocsátási aktivitás fokozásához” – idézte a közlemény Limbach Attila vezérigazgatót.

A Start Garancia Zrt. állami viszontgarancia mellett nyújt kezességet nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben

Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 13.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt

Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.