Kiterjesztik az e-VÁM használatát


Jövő januártól minden bizonnyal a vám-árunyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM, melyet eddig csak az e-kereskedelemben beérkező áruk vám-árunyilatkozatainak feldolgozása során használtak – közölte a pwc.

A fejlesztés eredményeképpen minden behozatali irányú vámkezelést a továbbfejlesztett e-VÁM rendszer fog feldolgozni, várhatóan 2023. január 1-től. Ugyanakkor a kiviteli irányú vámkezelésekhez kapcsolódóan továbbra is a CDPS-t kell alkalmazni, várhatóan 2023. november 30-ig.

Fontos kiemelni azt is, hogy információink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közelmúltban az új e-VÁM rendszer bevezetésével kapcsolatban halasztási kérelmet nyújtott be az Európai Bizottság részére annak érdekében, hogy kellő idő álljon a gazdálkodók rendelkezésre a tesztelésre és a bevezetésre. Tekintettel arra, hogy több európai uniós ország is nyújtott be derogációs kérelmet, könnyen elképzelhető, hogy a tervezett 2023. január 1-jei hatálybalépés későbbi időpontra fog módosulni – olvasható a pwc közleményében.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot – tájékoztatott a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján összeállított közleményében.