Kritikus szakaszban az építőipar a cégtrend tükrében


Törékeny ponton az alapítási kedv idén a szektorban, ötezer körüli új vállalkozás prognosztizálható. A kényszertörlések száma meghaladta a 3 ezret. November hónap végén a tevékenységet végző egyéni vállalkozók száma 1500-zal kevesebb, mint előző év decemberében.

A KSH legfrissebb jelentése tartogatott pozitív üzenetet, hiszen az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,1, szeptember hónaphoz képest 1 %-kal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az örömbe azonban üröm is vegyül, mert 2023 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 %-kal csökkent, és a jövőt tekintve nem nyújt optimista hangulatot az október végi szerződésállomány, ami 31 %-kal elmaradt az előző év azonos időszakától.

Az OPTEN adatai alapján az ágazatban a működő vállalkozások száma az utóbbi három hónapban csökkent, de ez alig érte el a 150 céget, ami a szektor összes vállalkozásának csupán 0,2 %-át teszi ki. Az általános tendencia tehát elhanyagolható mértékű változást mutat, de ez nem jelenti azt, hogy az építőipar túl van a nehézségeken. „Mélyebbre ásva látszik, hogy az alapítási kedv mélyponton van az idei évben, és várhatóan 5 ezer körüli új vállalkozással lehet csak számolni, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb értéke, és a legrosszabb évhez viszonyítva is közel ezerrel kevesebb cég alakul(t) az idén. Az ágazatban meglévő feszültséget jelzi az új eljárások és azon belül a kényszertörlési eljárások és végelszámolások magas szintje is.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az ágazatban az új vállalkozások létrejöttének és megszűnésének száma közel azonos szinten mozog, előrevetítve ezzel az éves minimális cégszámcsökkenést. Az új eljárások fejlődése azonban már most figyelmeztetést hordoz a jövőbeli megszűnések felé, és egyúttal tükrözi az aktuális gazdasági folyamatokra adott

válaszokat. Az új kényszertörlések száma pedig konkrétan azt mutatja, hogy hány vállalkozás kényszerül bezárásra, vagy tervezi azt. Ezen belül kiemelkedő jelentősége van a kényszertörléseknek, hiszen ezek az új felszámolási eljárások túlnyomó részét megelőzik. Az idei évben az új kényszertörlések száma már meghaladta a 3 ezres számot, és várhatóan év végére eléri a 3,5 ezret. Ez az elmúlt öt év második legmagasabb értéke, utalva arra, hogy egyre több vállalkozás kénytelen lesz bezárni, vagy már a bezárását tervezi.

Az új végelszámolások az „önkéntes boltbezárást” szimbolizálják, amely azt üzeni, hogy a tevékenység megszűnt. Idén az új végelszámolások száma már meghaladta az 1100-at, ez a tavalyi évet nem számolva – amikor a KATA változásai jelentős mértékben befolyásolták a végelszámolásra való döntéseket – az elmúlt öt év legmagasabb értékét képviseli. Ugyanígy elgondolkodtató, hogy idén az itt működő cégek 1 %-a azok közül való, ahol minden előzmény nélkül indultak el a felszámolási eljárások.

Továbbra is 85 ezer felett az ágazatban lévő egyéni vállalkozók száma, ami novemberben az előző hónaphoz képest minimálisan csökkent. Novemberben alakult a legkevesebb egyéni vállalkozó 2023-ban, számuk alig haladta meg az 500-at. Ugyanakkor a hónap végén szüneteltetett vállalkozások száma közelíti a 13 ezret, ami az elmúlt három év legmagasabb értéke. A szüneteltetett vállalkozók figyelembevételével az látszik, hogy idén novemberben mintegy 1500-zal kevesebben működnek a szektorban, mint előző év decemberében.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) novemberre vonatkozó értéke az építőiparban országosan 19,67 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

Forrás: Opten


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.