Lakásapály: hol vannak az új lakások?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drámai mértékben zuhant a használatba vett új lakások száma az idei első háromnegyedévben a megelőző év első kilenc hónapjához képest – derül ki az InfoTandem heti infografikájából. Nem sok jóval kecsegtet, hogy a kiadott építési engedélyek száma is harmadával zsugorodott.


Országos szinten a tavalyinál 37 százalékkal kevesebb, összesen 4077 új lakásba költözhettek be a lakók az idén szeptember végig. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatásai szerint a legnagyobb, 54 százalékos zuhanás a községekben történt, ami annyit tesz, hogy az e típusba tartozó településeken mindösszesen 638 lakás készült el. A megyei jogú városok megúsztak jó egyharmados visszaeséssel, a többi városban viszont 2012 hasonló időszakához képest megfeleződött a használatba vett lakások száma.

Egyedül Budapest büszkélkedhet minimális plusszal: ott 29-cel sikerült megfejelni a bázisul szolgáló állományt. Így elmondható, hogy az összes új otthon több mint egynegyede a fővárosban létesült, köszönhetően mindenekelőtt néhány nagyberuházásnak.

A folytatásban azonban korántsem biztos, hogy hasonló végeredmény jön majd ki. A szóban forgó időszakban ugyanis Budapesten mindössze 812 lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 53 százalékos visszaesésnek felel meg az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva, s jócskán meghaladja az országosan mért 32 százalékos mínuszt. Ebben a tekintetben a megyei jogú városokban a legbiztatóbb a helyzet, ahol „csupán” 11 százalékos csökkenést regisztráltak az új engedélyeknél.

Az építtetői kört még a természetes személyek dominálják, ám arányuk 66-ról 57 százalékra csúszott vissza, miközben a vállalkozások által épített lakások súlya 32-ről 40 százalékra kapaszkodott föl.Ezen számokból már sejthető, hogy az egyéb építtetők aránya elenyésző; önkormányzati megbízásból például mindössze 47 lakást húztak fel 2013 első háromnegyedévben.

Az újonnan épült lakóépületekben 62-ről 57 százalékra olvadt a családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké – 10 százalékpontot emelkedve – elérte a 38 százalékot.A vizsgált periódusban használatba vett lakások átlagosan 102 négyzetméteresek voltak.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).