Lakbérek: lassult a drágulás üteme


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint  – közölte a KSH szerdán honlapján.

Augusztusban az előző hónaphoz képest országosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal nőttek a lakbérek. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az augusztusi lakbérek országosan 23 százalékkal, Budapesten 25 százalékkal.

A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 2022 augusztusában országosan 4,2 százalékkal, Budapesten 7,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

A 2022 első nyolc hónapjában a figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százalékkal megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma a 2020. január-augusztusihoz képest 19 százalékkal, a 2021. azonos időszakhoz mérten 23 százalékkal csökkent az idén az első nyolc hónapban.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértő kiemelte, augusztus sorrendben a harmadik hónap, amikor országosan és a fővárosban is lassult a drágulás üteme, ráadásul abban a hónapban, amely a felsőoktatási tanév indulása előtti főszezont jelent a piacon.

Az ingatlan.com elemzése szerint szeptember végén Budapesten átlagosan 200 ezer forint kínálták a bérelhető lakóingatlanokat. A három legdrágább az V., a II. és a XII. kerület, ezekben a városrészekben 245-280 ezer forint az átlaglakbér. Budapesten a 150 ezer forint alatti albérletek aránya a tulajdonosok kínálatában 24 százalékot tett ki szeptember végén, részesedésük az V. kerületben 8 százalékos, a XXIII. kerületben azonban 70 százalékos volt. A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább város, itt szintén 150 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecen 145 ezer forint, Tatabányán és Győrben 135-135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintért.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. február 23.

15 százalék felett nőttek a lakbérek

Országosan 15,1, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal nőtt az albérletek ára januárban az előző év azonos időszakához képest.
2020. április 30.

Adókedvezménnyel ösztönzik a lakbérek csökkentését Romániában

Elengednék az ingatlan bérbeadásából befolyó bevétel után fizetendő adót Romániában azon tulajdonosok számára, akik a koronavírus-járvány közepette átmenetileg legalább harminc százalékkal csökkentik a lakójuknak felszámított házbért a februári szinthez képest.
2022. augusztus 29.

Jelentősen nőttek a lakbérek júliusban

Országos átlagban 23 százalékkal, Budapesten 25 százalékkal nőttek júliusban a lakbérek az egy évvel korábbihoz képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).