Magyar Agrárkamara: már igényelhető a támogatás-előleg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormányrendelet április 23-tól teszi lehetővé, hogy a hónapok óta várt mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások egy részét – 20 százalékát – támogatás-előlegként vehessék, és felhasználhassák a gazdálkodók.

Már igényelhetik a gazdálkodók az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokon már megítélt, de még ki nem fizetett támogatásaik 20 százalékát előlegként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A köztestület szerint ez több tízmilliárd forinttal növelheti a mezőgazdaság gyorsan felhasználható forrásait. A kormányrendelet április 23-tól teszi lehetővé, hogy a hónapok óta várt mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások egy részét – 20 százalékát – támogatás-előlegként vehessék, és felhasználhassák a gazdálkodók.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) lévő támogatási forrásokból azok a gazdálkodók vehetnek fel előleget, akik állattartó telepek, a kertészet, a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez, továbbá az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez, valamint a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez igényeltek és nyertek el támogatást – tartalmazza a közlemény.

Az ágazat a jelenlegi gazdasági válság miatt likviditási nehézségekkel küzd, a bankoktól nehezen jut külső forrásokhoz, ezért a kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy a megítélt támogatások egy részét előlegként felvehessék – emlékeztet a köztestület.

Támogatási előlegre az jogosult, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezik, továbbá formanyomtatványon nyilatkozik a következőkről: nem minősült nehéz helyzetben lévőnek, az előlegkérelem benyújtásának időpontjában nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy gazdálkodási tevékenységével összefüggő végrehajtási eljárás alatt, valamint köztartozása sem áll fenn.

Kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett. Előleg abban az esetben is igényelhető, ha a kedvezményezett már nyújtott be kifizetési kérelmet az MVH-hoz – áll a Magyar Agrárkamara közleményében.

A kérelmet a rendelet hatálybalépésétől számított 20 napon belül az MVH formanyomtatványán lehet benyújtani az MVH-hoz. Erről a benyújtásától számított 30 napon belül dönt a hivatal, és folyósítja az előleget. Ennek díja az előleg összegének 0,46 százaléka, amelyet a folyósítandó előlegből az MVH visszatart.

A Magyar Agrárkamara felhívja a figyelmet, hogy a kedvezményezetteknek legkésőbb ez év december 15-ig el kell számolniuk a támogatási előleggel. Ha ezt nem teszik meg, vagy csak részben számolnak el, úgy a kifizetett, de el nem számolt támogatási előleg jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.