Magyar Agrárkamara: már igényelhető a támogatás-előleg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormányrendelet április 23-tól teszi lehetővé, hogy a hónapok óta várt mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások egy részét – 20 százalékát – támogatás-előlegként vehessék, és felhasználhassák a gazdálkodók.

Már igényelhetik a gazdálkodók az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokon már megítélt, de még ki nem fizetett támogatásaik 20 százalékát előlegként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A köztestület szerint ez több tízmilliárd forinttal növelheti a mezőgazdaság gyorsan felhasználható forrásait. A kormányrendelet április 23-tól teszi lehetővé, hogy a hónapok óta várt mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások egy részét – 20 százalékát – támogatás-előlegként vehessék, és felhasználhassák a gazdálkodók.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) lévő támogatási forrásokból azok a gazdálkodók vehetnek fel előleget, akik állattartó telepek, a kertészet, a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez, továbbá az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez, valamint a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez igényeltek és nyertek el támogatást – tartalmazza a közlemény.

Az ágazat a jelenlegi gazdasági válság miatt likviditási nehézségekkel küzd, a bankoktól nehezen jut külső forrásokhoz, ezért a kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy a megítélt támogatások egy részét előlegként felvehessék – emlékeztet a köztestület.

Támogatási előlegre az jogosult, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezik, továbbá formanyomtatványon nyilatkozik a következőkről: nem minősült nehéz helyzetben lévőnek, az előlegkérelem benyújtásának időpontjában nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási vagy gazdálkodási tevékenységével összefüggő végrehajtási eljárás alatt, valamint köztartozása sem áll fenn.

Kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett. Előleg abban az esetben is igényelhető, ha a kedvezményezett már nyújtott be kifizetési kérelmet az MVH-hoz – áll a Magyar Agrárkamara közleményében.

A kérelmet a rendelet hatálybalépésétől számított 20 napon belül az MVH formanyomtatványán lehet benyújtani az MVH-hoz. Erről a benyújtásától számított 30 napon belül dönt a hivatal, és folyósítja az előleget. Ennek díja az előleg összegének 0,46 százaléka, amelyet a folyósítandó előlegből az MVH visszatart.

A Magyar Agrárkamara felhívja a figyelmet, hogy a kedvezményezetteknek legkésőbb ez év december 15-ig el kell számolniuk a támogatási előleggel. Ha ezt nem teszik meg, vagy csak részben számolnak el, úgy a kifizetett, de el nem számolt támogatási előleg jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

A Magyar Suzuki stabil évet zárt 2023-ban

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen – mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. Vezérigazgatója.

2024. június 12.

Tavaly is aktív volt a GVH

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.