Magyar-amerikai gazdasági kamara alakult Chicagóban a kétoldalú kereskedelem szélesítésére


Magyar-amerikai gazdasági kamara kezdte meg működését Chicagóban – jelentették be az Illinois állambeli nagyvárosban működő magyar főkonzulátuson csütörtökön.

Magyar-amerikai gazdasági kamara alakult Chicagóban a kétoldalú kereskedelem szélesítésére

Kovács Tamás főkonzul annak a várakozásának adott hangot, hogy a Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara – Chicago tevékenysége révén tovább bővülhetnek a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok.

A gazdasági intézmény megalakulását bejelentő eseményen elhangzott, hogy a külpiacokon dolgozó magyar külgazdasági attaséi hálózat szélesítése, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyarországi háttérintézményeinek fejlesztése is hozzájárul ahhoz, hogy az amerikai vállalatok a harmadik legnagyobb tőkebefektetőnek számítanak Magyarországon.

A Chicagóban tartott eseményen arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar diplomáciai intézmények bővítésén túl további ösztönzést jelent a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok szempontjából, hogy a főkonzulátushoz tartozó szövetségi államokban növekvő számú tiszteletbeli konzul tevékenykedik, és ez egészül ki a most megalakult új kereskedelmi kamara működésével.

A nonprofit alapon működő Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara – Chicago elnökévé választott Kovács-Sebestény Endre terveiről szólva azt emelte ki, hogy szeretné, ha a kamara olyan üzleti környezetet tudna létrehozni, ami lehetővé teszi mindkét ország gazdasági szereplőinek hatékony támogatását, ide értve a finanszírozást, a cégalapítást, a vállalati felvásárlást, valamint a kapcsolatépítést szolgáló események megszervezését. Hozzátette, hogy a Magyarországon kialakított támogató üzleti környezet változatlanul az egyik legfontosabb vonzerő az európai terjeszkedésben gondolkozó amerikai cégek számára, valamint gyorsan növekszik az exportképes magyar vállalatok, köztük startupok száma, amelyek megfelelő támogatás birtokában jó eséllyel tudnak a tengerentúli piacokon is versenyezni.

Kovács-Sebestyény Endre, a kamara elnöke jelenleg egy biztosítási és autóipari szektorban dolgozó chicagói székhelyű technológiai cég alelnöke. Munkáját két alelnök segíti: Szabados Béla korábbi világbajnok és többszörös olimpikon úszó, aki egy nagy amerikai bank középnyugati régiójának alelnöke, valamint Lassu Boldizsár, egy biztosítótárság vezetőségi tagja, a chicagói magyar kulturális élet meghatározó személyisége.

Az amerikai közönségnek szóló, Magyarországról szóló elemző kötetet mutattak be New Yorkban

A budapesti Alapjogokért Központ gondozásában megjelent kötet a szerző több hónapos magyarországi kutatásának eredménye, és Last Warning to the West (Utolsó figyelmeztetés a Nyugatnak) címet viseli.

Az eseményen részt vett Bryan Leib amerikai zsidó közösségi vezető, a CASEPAC politikai tömörülés vezetője, televíziós kommentátor, aki a könyv, és a magyar politikai legfontosabb tanulságai között emlegette, hogy az erős politikai vezetés képes ösztönzést és inspirációt adni a polgároknak, ami kiegészül az egység és nemzeti identitás fontosságával.

A New York belvárosának egyik klubjában tartott könyvbemutató szervezésében közreműködött a New York-i Liszt Ferenc Intézet, valamint a New Yorki Fiatal Republikánus Klubja (New York Young Republican Club) is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. március 1.

Derűlátóbbak a cégvezetők

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. március 1.

Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.