Magyar Telekom: nőtt a bevétel, csökkent az eredmény az első negyedévben


A Magyar Telekom Nyrt. idei első negyedévi konszolidált árbevétele éves összehasonlításban 12,5 százalékkal 195,9 milliárd forintra nőtt – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A társaság adózott nyeresége 10,5 milliárd forint volt, éves bázison 43,0 százalékkal csökkent az első negyedévben. Elemzők 8 százalékos bevételnövekedést, és 33 százalékkal csökkenő eredményt vártak.

A jelentés szerint a bevételek javulása mögött elsősorban a mobil adatforgalom erőteljes növekedése, a magasabb rendszerintegrációs és informatikai bevételek, illetve a vezetékes szélessávú bevételek növekedése áll, amihez a magyar előfizetési díjak infláció alapú díjkorrekciójának bevezetése is hozzájárult.

A mobil bevételek éves szinten 10,6 százalékkal 112,3 milliárd forintra nőttek, a mobil adatforgalom további emelkedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek mérsékelt emelkedésének eredményeképpen. A vezetékes bevételek 10,9 százalékkal, 63,1 milliárd forintra bővültek, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatások terén az előfizetői szám növekedése, másrészt az előfizetési díjak infláció-követő díjkorrekciója miatt.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 4,9 milliárd forinttal 20,5 milliárd forintra nőttek 2023 első negyedévében. A közvetlen költségek éves szinten 11,8 százalékkal, 81,8 milliárd forintra emelkedtek 2023 első negyedévében, tükrözve az RI/IT-szolgáltatással kapcsolatos és egyéb közvetlen költségek bevétel-vezérelt növekedését.

A jelentés szerint a bruttó fedezet 13,1 százalékkal 114,1 milliárd forintra javult, elsősorban a távközlési szolgáltatások magasabb hozzájárulása miatt. A közvetett költségek 17,3 milliárd forinttal, 56,1 milliárd forintra emelkedtek az első negyedévében, a nemrégiben bevezetett távközlési pótadó, a magasabb egyéb költségek miatt.

Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 6,6 százalékkal 58,0 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozták a magasabb közvetett költségek, köztük a távközlési pótadó.

A közleményben idézik Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját, aki elmondta: erőfeszítéseik sikerességét mutatja az ügyfélbázis folytatódó bővülése, aminek köszönhetően 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 13,1 százalékkal nőtt a bruttó fedezet. A cég nyereségességére hatással volt a jelenlegi makrogazdasági környezet, aminek következménye, hogy az EBITDA AL 8,9 százalékkal csökkent a jelentős költségnyomás következtében. Magyarországon a közvetett költségek – a távközlési pótadó nélkül számolva – 28 százalékkal nőttek, elsősorban az energiaárak növekedése, különösen az éves szinten megnégyszereződött villamosenergia költség miatt. Tekintettel a növekvő alvállalkozói költségekre, a kedvezőtlen hozamkörnyezetre és a gyengébb forint árfolyamra, továbbra is proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a külső környezetből adódó változásokat megfelelően kezeljék és megőrizzék a működési eredmény kedvező lendületét.

Idén változatlanul a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredmény éves szinten mérsékelten növekedni fog és a szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzési szerint. A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama 1,5 forinttal, 0,36 százalékkal 415 forintra esett, forgalma 226,1 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 438 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

A mamahotel kényelme, avagy hány fiatal hagyná ott a szülői házat?

A szülőkkel élő fiatalok 26 százaléka távozna a lehető leggyorsabban önálló lakásba, 64 százalékuk csak hosszabb távon tervezi ezt, és 10 százalékos azoknak az aránya, akik jól érzik magukat a szülői házban – derül ki a K&H ifjúsági index legfrissebb méréséből. A lakásvásárlást csak kevesen engedhetik meg maguknak, a saját háztartásra vágyók fele bérelt lakásba költözne.

2024. február 20.

Meglepő vége lehet a fillérekért árult sütő körüli botránynak

Nagy port kavart az Electrolux tévedése csütörtökön: a 160 ezer forintos alapárhoz képest szinte fillérekért árult egy beépített sütőt. A cég gyorsan reagált az eseményekre, bocsánatot kért, és levásárolható kupont adott az érintetteknek. Ugyanakkor az 1800 forintért rendelt sütőt senki sem kapja meg. Ügyvédet kérdezett az Index arról, mennyire járt el megfelelően a cég.