Magyar Telekom: nőtt a bevétel, csökkent az eredmény az első negyedévben


A Magyar Telekom Nyrt. idei első negyedévi konszolidált árbevétele éves összehasonlításban 12,5 százalékkal 195,9 milliárd forintra nőtt – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A társaság adózott nyeresége 10,5 milliárd forint volt, éves bázison 43,0 százalékkal csökkent az első negyedévben. Elemzők 8 százalékos bevételnövekedést, és 33 százalékkal csökkenő eredményt vártak.

A jelentés szerint a bevételek javulása mögött elsősorban a mobil adatforgalom erőteljes növekedése, a magasabb rendszerintegrációs és informatikai bevételek, illetve a vezetékes szélessávú bevételek növekedése áll, amihez a magyar előfizetési díjak infláció alapú díjkorrekciójának bevezetése is hozzájárult.

A mobil bevételek éves szinten 10,6 százalékkal 112,3 milliárd forintra nőttek, a mobil adatforgalom további emelkedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek mérsékelt emelkedésének eredményeképpen. A vezetékes bevételek 10,9 százalékkal, 63,1 milliárd forintra bővültek, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatások terén az előfizetői szám növekedése, másrészt az előfizetési díjak infláció-követő díjkorrekciója miatt.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 4,9 milliárd forinttal 20,5 milliárd forintra nőttek 2023 első negyedévében. A közvetlen költségek éves szinten 11,8 százalékkal, 81,8 milliárd forintra emelkedtek 2023 első negyedévében, tükrözve az RI/IT-szolgáltatással kapcsolatos és egyéb közvetlen költségek bevétel-vezérelt növekedését.

A jelentés szerint a bruttó fedezet 13,1 százalékkal 114,1 milliárd forintra javult, elsősorban a távközlési szolgáltatások magasabb hozzájárulása miatt. A közvetett költségek 17,3 milliárd forinttal, 56,1 milliárd forintra emelkedtek az első negyedévében, a nemrégiben bevezetett távközlési pótadó, a magasabb egyéb költségek miatt.

Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 6,6 százalékkal 58,0 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozták a magasabb közvetett költségek, köztük a távközlési pótadó.

A közleményben idézik Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját, aki elmondta: erőfeszítéseik sikerességét mutatja az ügyfélbázis folytatódó bővülése, aminek köszönhetően 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 13,1 százalékkal nőtt a bruttó fedezet. A cég nyereségességére hatással volt a jelenlegi makrogazdasági környezet, aminek következménye, hogy az EBITDA AL 8,9 százalékkal csökkent a jelentős költségnyomás következtében. Magyarországon a közvetett költségek – a távközlési pótadó nélkül számolva – 28 százalékkal nőttek, elsősorban az energiaárak növekedése, különösen az éves szinten megnégyszereződött villamosenergia költség miatt. Tekintettel a növekvő alvállalkozói költségekre, a kedvezőtlen hozamkörnyezetre és a gyengébb forint árfolyamra, továbbra is proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a külső környezetből adódó változásokat megfelelően kezeljék és megőrizzék a működési eredmény kedvező lendületét.

Idén változatlanul a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredmény éves szinten mérsékelten növekedni fog és a szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzési szerint. A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama 1,5 forinttal, 0,36 százalékkal 415 forintra esett, forgalma 226,1 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 438 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.