Májusban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet


Az idén májusban az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 5,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi többlet 1,1 milliárd euró (403 milliárd forint) volt, 1,3 milliárd euróval javult – jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 13, az importoldalon 7,3 százalékkal nőtt. Májusban a kivitel értéke 12,879 milliárd eurót (4813 milliárd forintot), a behozatalé 11,790 milliárd eurót (4410 milliárd forintot) tett ki.

A kivitel 77, a behozatal 69 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolította le Magyarország. Az év első öt hónapjában az export euróban számolt értéke 10,5 százalékkal, az importé 2,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A 2,509 milliárd euró exporttöbblet, 4,558 milliárd euró javulást mutat tavaly január-májushoz viszonyítva.

A külkereskedelmi áruforgalom májusi részletes adatait augusztus 1-jén közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.