Májusban többletbe fordult a folyó fizetési mérleg


Májusban 396 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg az alig 3,5 millió euró áprilisi deficittel szemben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adataiból.

A csaknem 400 millió euróval kedvezőbb egyenleg döntően az áruforgalomhoz kötődő fizetések szaldójának 745 millió eurós javulásának köszönhető. Ezzel szemben az elsődleges jövedelmek nettó kiáramlása 306 millió euróval meghaladta az áprilisit, ám ezen belül a közvetlen működőtőke-befektetések (FDI) után elszámolt 729 millió euró nettó kiáramlás lényegében megegyezett az előző havival.

Májusban az áruforgalmi egyenleg 425 millió euró többletbe fordult az áprilisi 312 millió euró deficittel szemben, és a szolgáltatások aktívuma is 8 millió euróval 877 millió euróra nőtt.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzőjeként a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegeként számolt úgynevezett külső finanszírozási képesség 454 millió euróval 633 millió euróra javult az áprilisihoz képest annak ellenére, hogy az Európai Uniótól befolyt 180 millió euró tőketranszfer 167 millió euróval elmaradt az áprilisitól.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.