Még mindig Ciprus a magyar offshore paradicsom

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mérsékelten ugyan, de csökken azon magyar cégek száma, melyek tulajdonosa valamely offshore országbeli cég. Ciprus tavaly májusi pénzügyi összeomlásával csökkent ugyan az országban székelő magyar cégtulajdonosok száma, de még így is a Seychelles-szigetek és Hollandia mellett itt jegyezték be a legtöbb magyar cégtulajdonost, áll a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzésében.


Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedő cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékot csökkent, pedig 2011-ről 2012-re számuk még 2,33 százalékkal növekedett.

Már 2013-ban év közben is sokszor módosult a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályozás – ha többet szeretne tudni a tavalyi és a 2014-ben hatályba lépő változásokról, fel szeretne készülni azok alkalmazására, jöjjön el 2014. február 13-án szakmai rendezvényünkre!

Bővebb információk és jelentkezés itt

A ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent, de csökkenés volt tapasztalható Hollandiában (2,6 százalék) és a Seychelles-szigeteken is (1,9 százalék). Érdekes összehasonlítás, hogy Szlovákiában nő az offshore országokhoz köthető cégek száma, több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el 2012-ről 2013-ra. Ráadásul a szomszédos országban arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint nálunk.

Offshore országban tevékenykedő cég tulajdonában lévő magyar vállalkozások száma 2011-2013

 

A fenti három országon kívül kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is.  Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a hazánkhoz kapcsolódó cégek száma.  Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.

Top 10 offshore célpont a magyar cégek körében:

  1. Ciprus
  2. Seychelles-szigetek
  3. Hollandia
  4. Svájc
  5. Panama
  6. Belize
  7. Luxemburg
  8. Liechtenstein
  9. Marshall-szigetek
  10. Hongkong

A Top 10 célpont közül a működő magyar cégek tulajdonosainak körében leginkább Ciprus és Panama népszerűsége csökkent, míg Hongkong, a Marshall-szigetek vagy Belize több magyar céggel „büszkélkedhetett” mint egy évvel korábban.

Seychelles-szigeteki tulajdonossal alakult a legtöbb új offshore cég 2013-ban, ami a szlovákiai cégek körében is a legnépszerűbb célpont volt. Hazánkban 77, míg Szlovákiában 40 új cég jött létre szigeteken működő tulajdonossal. Ezt követően Ciprus, Belize, Svájc, Panama és Hollandia volt a legnépszerűbb adóparadicsom. Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintjük, amelyik adott időszakban alakult valamelyik kedvező adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott, de a megjelölt időszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.

Új „offshore” alapítású cégek számának alakulása 2013-ban a  legnépszerűbb adóparadicsomokban

 

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a számokból jól látszik, az offshore cégalapítás népszerűségének mérsékelt csökkenése, azonban a jövőben is feltehetően virágozni fog ez a tevékenység, ugyanis a csökkenés nagyon kis mértékű.

Ráadásul a törvényi változásokat szigorító országokról más területekre helyeződik a hangsúly, bár hazánkban jellemzően még mindig a korábban is népszerű adóparadicsomok vezetik a népszerűségi listát. Keleti József arra is kitért, hogy offshore országból származó tulajdonos esetén különösen érdemes körültekintően eljárni üzletkötés esetén, mivel ezekben az esetekben probléma esetén nehezebb utolérni a tulajdonost, így nagyobb üzletkötési kockázattal kell számolni.


Kapcsolódó cikkek:


EY: újdonság a NAV célkeresztjében
2021. február 23.

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során.

Meghosszabbították a távmunka könnyített szabályait
2021. február 23.

Az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át, így május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók.

Brexit: az üzleti utak is nehezebbek lettek
2021. február 22.

Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon.