Még nem lesz 500 forint a benzin


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden trend azt valószínűsíti, hogy a benzin literenkénti ára előbb-utóbb eléri az 500 forintot, bár elképzelhető, hogy nem idén drágul meg ennyire az üzermanyag.


Az alaptermék, a kőolaj ára folyamatosan emelkedik, és drágul a finomított termékeké is. Ezen túl a forint folyamatosan gyengül a dollárhoz képest – vázolta az üzemanyag-piaci trendeket Tarjányi Dániel, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője. Nem látom, mi az fék, ami megállítja az emelkedést; az arab világ például meglehetősen széttagolt, és mivel az olajtermelők politikája sem egységes, minden, a normálistól eltérő lépés pánikreakciót válthat ki a piacon – vázolt borús perspektívát a szakértő, aki szerint a sok bizonytalanság miatt megjósolhatatlan az árak alakulása.

Az 500 forintos benzinár nagyon könnyen bekövetkezhet, a trend egyértelműen emelkedő, az időnként bekövetkező 3-5 forintos árcsökkenés nem jelent semmit – mondta Tarjányi Dániel.

Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője egy árnyalattal optimistább: elmondta, hogy előrejelzésük szerint a benzinárak év végéig 438-455 forint között mozognak majd, míg a gázolaj literjéért 430-447 forintot kell majd fizetni.

Szerdán a benzinár 4 forinttal, átlagosan 451 forintra csökkent, míg a gázolaj ára nem változott. Egy évvel ezelőtt egy liter benzin 385 forintba került, egy liter gázolaj 375 forintba.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.