Egyre kevesebbet vásárolunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A januári 0,6 százalékos bővülés után februárban a vártnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom többek között a a csökkenő üzemanyag-fogyasztás miatt. Az év egészében 1 százalékkal zsugorodhat a mutató.


Decemberben 2,1, 2012 egészében 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben – közölte honlapján a KSH. Elemzők decemberre ennél nagyobb, 3,4-3,7 százalékos visszaesést vártak a novemberi 4,1 százalékos adat után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene decemberben 2,7, 2012-ben 0,7 százalékkal esett vissza. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának mennyisége decemberben 2,3, 2012-ben 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Decemberben a forgalom legnagyobb mértékben, 12 százalékkal a bútor-, és műszakicikk-üzletekben csökkent. Érdemi – 11 százalékos – forgalomnövekedést mértek ugyanakkor a használtcikk-kereskedelemben. Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások decemberben 1,4, 2012-ben 2,6 százalékkal mérséklődtek.

Legdinamikusabban továbbra is az internetes kiskereskedelem bővül: az év utolsó hónapjában a növekedés 33 százalékos volt.

A bérek és nyugdíjak várható idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom alacsony szinten való stabilizálódására számítunk; összességében a mutató 0,5 százalékkal gyengülhet az év egészében – írja gyorselemzésében Suppan Gergely, a takarékbank senior elemzője. A továbbra is igen gyenge belső kereslet dezinflációs hatása nyomán folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus – véli a közgazdász.

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,7 százalékkal csökkent éves összevetésben; havi szinten a visszaesés 1 százalékos volt, míg az év első négy hónapjában 0,7 százalékkal vásároltunk kevesebbet, mint egy évvel korábban – közölte honlapján KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban 1,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma pedig 3,6 százalékkal csökkent áprilisban éves összevetésben; az utóbbi adatért a bútor-, műszakicikk- és a gyógyszer-, gyógyászati termékek iránti kereslet visszaesése felelős. A benzinkutak forgalma ebben a hónapban 3,2 százalékkal esett. Továbbra is jól megy viszont a csomagküldő és internetes
kiskereskedelem területén tevékenykedő cégeknek – derül ki a KSH adataiból.

A várakozásoknál lényegesen nagyobbnak értékelte a kiskereskedelmi forgalom visszaesését Suppan Gergely. A Takarékbank senior elemzője az Ado Online-hoz eljuttatott értékelésében a gyenge adatokat részben azzal magyarázza, hogy idén a húsvéti bevásárlások márciusra estek.

Az év hátralevő részében a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása miatt a visszaesés folytatására számítunk, így az éves átlagos visszaesés kissé meghaladhatja az 1 százalékot – írja gyorselemzésében a közgazdász.

Az év első két hónapjában 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben – közölte friss adatként honlapján a KSH. A bútor- műszakicikk-üzletek februári forgalma 9,9, a benzinkutak forgalma 2 százalékkal maradt el februárban az egy évvel korábbitól. Az élelmiszer- és vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 1,7 százalékkal nőtt, a magas infláció miatt ugyanakkor a vásárolt áruk mennyisége csökkent.

Illatszerre 11,7 százalékkal többet költöttünk, mint egy évvel korábban, a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletek kis mértékben növelték eladásaikat, míg a textil-ruházati és lábbeli üzletekben stagnált a forgalom.

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése a vártnál nagyobb, de összhangban van a csökkenő reálbérekkel és az év elején jelentősen visszaeső fogyasztói bizalommal – írta gyorselemzésében Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője arra számít, hogy az év egészében 1 százalékkal csökken a kiskereskedelmi forgalom.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.