Meglepte a német gyáripar az elemzőket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elemzők által várt csökkenés helyett nőttek a német gyáripari megrendelések januárban.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden azt közölte, hogy a feldolgozóipari megrendelések januárban szezonális és naptári kiigazítással 1 százalékkal meghaladták a decemberieket, amikor 3,4 százalékos növekedést mértek. Piaci elemzők 0,9 százalékos csökkenéssel számoltak januárra.

Januárban egyebek között a beruházási javak rendelése 8,9 százalékkal nőtt, a köztes termékeké 8,9 százalékkal esett, a fogyasztási cikkeké pedig 5,5 százalékkal csökkent havi összevetésben.
Januárban a belföldi megrendelések 5,3 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendelések 5,5 százalékkal nőttek, ezen belül az euróövezeti megrendelések 2,9 százalékkal estek vissza, miközben az euróövezeten kívüli országokból érkező megrendelések 11,2 százalékkal emelkedtek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 24.

A németországi cégek magyar beszállítóit is érinti az új német átvilágítási törvény

Sok magyar cégnek okozhat jelentősebb többletadminisztrációt a német vállalatok ellátási láncának átvilágítására vonatkozó, Németországban januártól hatályos törvény, amely a megkérdőjelezhető módon termelő beszállítók kiszűrését és fejlesztését célozza – hívta fel a figyelmet a KPMG nemzetközi tanácsadó cég csütörtöki közleményében.