Az EXIM felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor beruházási hitelekre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy érdeklődés miatt az EXIM Magyarország hétfőn felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram beruházási konstrukciójára – jelentette be kedden a pénzintézet.

Alig több mint egy hónap alatt összesen mintegy 200 milliárd forint összegű hitelkérelem érkezett be az EXIM Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram beruházási konstrukciójára. Csaknem 160 vállalkozás jelentkezett a hitelprogramba, a beérkező igények 15 százaléka zöld beruházási hitelre szólt. Az EXIM Magyarország közlése szerint a finanszírozási keret megtelt, néhány héten belül pedig a folyósítások is megkezdődhetnek. A közleményben ismertették azt is, hogy február 1-je óta több mint 1000 vállalat jelentkezett az EXIM Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramra, ebből 160 vállalkozás a beruházási hitel alprogramra.

Az EXIM Magyarország a hitelprogram meghirdetésekor 200 milliárd forint összegű keretet különített el a beruházási hitelkonstrukcióra, ez a keretösszeg hétfőn megtelt. A folyósítás mielőbbi elkezdése érdekében a bank törekszik a hitelkérelmek gyors elbírálására.

A hitelintézet azt is bejelentette, hogy hétfőig már meghozta a döntést a beérkezett 500 milliárd forint összértékű forgóeszköz hiteligényekről. A támogatási döntés kézhezvételét követően a kereskedelmi bankoknak a forgóeszközhiteleknél 30, a beruházási hiteleknél 90 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére, így várhatóan március végén, illetve április elején megkezdődhet a hitelek folyósítása is.

Az EXIM Magyarország február 1-jén összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Baross Gábor újraiparosítási hitelcsomagot. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető, kedvezményes, fix kamatozással – emlékeztetett a közlemény.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. november 18.

Kiosztották az EXIM Awards 2022 díjait

Átadták az EXIM Awards 2022 díjait, az év bankjának járó elismerést a Raiffeisen kapta – közölte az EXIM Magyarország péntekeni közleményében.