Mérsékelt visszaesést, pozitív kilátásokat jelez a beszerzésimenedzser-index


A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 47,4. A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről, pozitív kilátásokról számoltak be. Az augusztusi zsugorodást követően szeptemberben javuló tendenciát jeleztek a mutatók, ennek ellenére a BMI index továbbra is a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50,0 alatt maradt – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az indexek többnyire emelkedtek, de kettő kivételével a recessziós tartományban állnak. A szeptemberi BMI index magasabb az augusztusi 46,7 pontos értéknél. Szeptember átlagos hónapnak számít: az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a szeptemberi értékeké szintén 52,6. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb szeptember havi érték.

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb szeptember havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi augusztushoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb szeptemberi érték.

A vásárolt készletek indexe csökkent, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat. Az idei érték a legalacsonyabb szeptemberi adat 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban bővülést követően visszaesést mutat. Az indexérték a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi érték.

A beszerzési mennyiség indexe visszaesett augusztushoz képest, negyedik hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, ez is a legalacsonyabb e havi adat.

A beszerzési árak esetében a szeptember havi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi, két havi árcsökkenés után. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb szeptember havi érték.

A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. Ez a harmadik legalacsonyabb szeptemberi indexérték 1995 óta.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb augusztushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi szeptember havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll. Az importindex  szintén mérsékelt visszaesésről tanúskodik.

Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Tizenegy százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

Jelentős, két számjegyű növekedés látható az utasbiztosításoknál az idén – közölte a K&H. A pénzintézet az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több szerződést kötött január és június közepe között. Egyre többen a mobilbankon keresztül biztosítják az utazásukat, hiszen az idén eddig a kötések 37 százaléka történt okostelefonon, szemben a tavalyi 28 százalékkal.

2024. július 12.

KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).