Mérsékelt visszaesést, pozitív kilátásokat jelez a beszerzésimenedzser-index


A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 47,4. A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről, pozitív kilátásokról számoltak be. Az augusztusi zsugorodást követően szeptemberben javuló tendenciát jeleztek a mutatók, ennek ellenére a BMI index továbbra is a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50,0 alatt maradt – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az indexek többnyire emelkedtek, de kettő kivételével a recessziós tartományban állnak. A szeptemberi BMI index magasabb az augusztusi 46,7 pontos értéknél. Szeptember átlagos hónapnak számít: az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a szeptemberi értékeké szintén 52,6. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb szeptember havi érték.

A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb szeptember havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi augusztushoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb szeptemberi érték.

A vásárolt készletek indexe csökkent, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat. Az idei érték a legalacsonyabb szeptemberi adat 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban bővülést követően visszaesést mutat. Az indexérték a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi érték.

A beszerzési mennyiség indexe visszaesett augusztushoz képest, negyedik hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, ez is a legalacsonyabb e havi adat.

A beszerzési árak esetében a szeptember havi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi, két havi árcsökkenés után. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb szeptember havi érték.

A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. Ez a harmadik legalacsonyabb szeptemberi indexérték 1995 óta.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb augusztushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi szeptember havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta. A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll. Az importindex  szintén mérsékelt visszaesésről tanúskodik.

Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Több mint száz adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket – közölte az MTÜ pénteken.

2023. december 1.

Idén csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés

Az utóbbi időben elszaporodtak azok az adathalász támadások, amik az online piactereken hirdetőket veszik célba, idén már csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez.

2023. december 1.

Lassuló növekedést mutat a novemberi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).