Nagy Márton: a vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalatokat ki kell szabadítani a fixáras áramszerződések csapdájából, mert a magas árakon megkötött szerződések a gazdasági növekedést csökkentik, az inflációt pedig magas szinten tartják – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön a  Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen.

Nagy Márton elmondta: a kormány már dolgozik a részleteken, hogy az áramkereskedőkkel megkötött szerződéseket felülvizsgálja, azokba szükség esetén beavatkozzon. Jelezte, hogy a jövő héten bejelentések lesznek ezzel kapcsolatban.

A tárcavezető szerint amennyiben nem a kereskedő volt a hibás, hanem a cég, akkor is szükséges beavatkozniuk, mert a magas áramárak további recessziót és magasan megragadó inflációt hozhatnak.

Nagy Márton közölte, hogy a magyar vállalkozások egy- és kétéves, fix árakon kötött áramszerződéseinek átlagára 250 euró megawattóránként, miközben a tőzsdei árak 100 euró körül alakulnak jelenleg, ami makroszinten torzulást hoz a magyar gazdaságnak.

A miniszter rámutatott, hogy az áramár csökkenése a változó árakkal kötött áramszerződések esetében gyorsan megjelenik, míg a fixáras áramkontraktusok esetében nem. Ráadásul Magyarországon az utóbbiak több mint fele 200 euró vagy a fölötti áramárat tartalmaz, de akadnak 500 euró felettiek is, ami már ötszörös költséget jelent a jelenlegi tőzsdei árakhoz képest, és ezek az árakban jelennek meg, hiszen ma már az energiaköltség a vállalatok költségszintjeiben ugyanakkora, mint a bérköltség.

Nagy Márton elmondta, hogy a cégek 19 százaléka kötött áramszerződést az energiakereskedőkkel változó áron, ők a teljes mennyiség 61 százalékát fogyasztják el, míg a maradék 39 százalék fix árakon szerződött. A fixáras áramszerződésekkel leginkább „sújtott” iparág az irodabérleti piac, a második pedig az élelmiszeripar, de gyakorlatilag minden ágazatban jelentkezik a probléma – tette hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 27.

A különadók mellett további adóemelésekre is számítani lehet

A már beharangozott különadók megjelenése mellett a cégautó adó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó, a dohánytermékek és alkohol után fizetendő jövedéki adó, a népegészségügyi termékadó emelésére is számítani kell – derül ki a portfolio.hu tudósításából, amelyből a különadókról is új részletek ismerhetők meg.
2022. június 7.

Különadók bonyolult rendszerét vezette be a kormány

Nem tétlenkedett a pünkösdi hosszú hétvégén a kormány. A kabinet háromnapos ülést tartott Sopronban, ahol elfogadták a már beharangozott különadókat, amelyek a hétvégén már hatályba is léptek. Mutatjuk a sokszor nem egyszerű részleteket.