Nehéz év előtt a gazdaság – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. december 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalatok erősödő adóterhelése is okolható azért, hogy a beruházások az idei súlyos zuhanás után 2013-ban tovább csökkenhetnek. A jegybank előrejelzése szerint a háztartások fogyasztása szintén mérséklődik, a GDP pedig a 2012-es mélyrepülést követően még csak kis mértékben bővülhet. Az InfoTandem évzáró infografikája.


Továbbra is gyenge a hazai gazdaság konjunkturális helyzete. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, decemberi előrejelzése alapján a növekedési kilátások romlottak, a bruttó hazai termék a következő két évben is csak lassan bővülhet. A válság előtt felhalmozott állami és magánadósságok leépítését célzó lépések, a kemény hitelezési kondíciók és a gazdasági környezet bizonytalanságai visszafogják a belső keresletet, az export bővülését pedig a külföldi felvevőpiacok romló teljesítménye fékezi.

A fajlagos bérköltség emelkedése, a nyersanyagok drágulása, a különadók, illetve általában az adóterhek tartós növekedése rontják a cégek jövedelmezőségét. Erre a vállalatok részben az invesztíciók visszafogásával reagálhatnak. A versenyszféra mérsékelt beruházási hajlandósága egyrészt tovább gyengíti a belső keresletet, másrészt a termelői kapacitásokra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt a potenciális növekedési ütemet is visszavetheti.

Noha az idén 4,2 százalékkal csökkenő reáljövedelmek 2013-ban némiképp emelkednek, ami felpörgethetné a vásárlási kedvet, az MNB szakértői arra számítanak, hogy a háztartások megtakarítják vagy tartozásaik törlesztésére fordítják majd a keletkezett többletjövedelem egy részét. Ezért a fogyasztás tartósan a jelenlegi alacsony szint közelében maradhat, miközben a lakosság nettó megtakarítási rátája magas lesz.


Kapcsolódó cikkek:


Meredeken zuhant a kereskedelmi szálláshelyek forgalma
2021. január 15.

A beutazási korlátozások, illetve a járvány megfékezésére irányuló és a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben 93,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Üzleti várakozások 2021-re: optimisták a vállalkozók
2021. január 14.

A 2021-es évre a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 42 százalékuk arra számít, hogy az idén éves árbevétele nőni fog 2020-hoz képest a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatása szerint.

Infláció 2020-ban: 3,3 százalékkal nőttek az árak
2021. január 14.

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak.

PC-eladások: felpörgette a koronavírus a piacot
2021. január 13.

PC-eladások: felpörgette a koronavírus a piacot

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

Kilábalás a válságból: lassabb lehet a korábban vártnál
2021. január 13.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint valószínűleg túlságosan derűlátók voltak az euróövezeti gazdaság idei fellendülésre adott eddigi előrejelzések, mivel a korábbi változatoknál sokkal fertőzőképesebb koronavírus-variánsok terjedése miatt elhúzódhat a korlátozások feloldása.