Nehéz év előtt a gazdaság – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalatok erősödő adóterhelése is okolható azért, hogy a beruházások az idei súlyos zuhanás után 2013-ban tovább csökkenhetnek. A jegybank előrejelzése szerint a háztartások fogyasztása szintén mérséklődik, a GDP pedig a 2012-es mélyrepülést követően még csak kis mértékben bővülhet. Az InfoTandem évzáró infografikája.

Továbbra is gyenge a hazai gazdaság konjunkturális helyzete. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, decemberi előrejelzése alapján a növekedési kilátások romlottak, a bruttó hazai termék a következő két évben is csak lassan bővülhet. A válság előtt felhalmozott állami és magánadósságok leépítését célzó lépések, a kemény hitelezési kondíciók és a gazdasági környezet bizonytalanságai visszafogják a belső keresletet, az export bővülését pedig a külföldi felvevőpiacok romló teljesítménye fékezi.

A fajlagos bérköltség emelkedése, a nyersanyagok drágulása, a különadók, illetve általában az adóterhek tartós növekedése rontják a cégek jövedelmezőségét. Erre a vállalatok részben az invesztíciók visszafogásával reagálhatnak. A versenyszféra mérsékelt beruházási hajlandósága egyrészt tovább gyengíti a belső keresletet, másrészt a termelői kapacitásokra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt a potenciális növekedési ütemet is visszavetheti.

Noha az idén 4,2 százalékkal csökkenő reáljövedelmek 2013-ban némiképp emelkednek, ami felpörgethetné a vásárlási kedvet, az MNB szakértői arra számítanak, hogy a háztartások megtakarítják vagy tartozásaik törlesztésére fordítják majd a keletkezett többletjövedelem egy részét. Ezért a fogyasztás tartósan a jelenlegi alacsony szint közelében maradhat, miközben a lakosság nettó megtakarítási rátája magas lesz.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.