Nehéz év előtt a gazdaság – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalatok erősödő adóterhelése is okolható azért, hogy a beruházások az idei súlyos zuhanás után 2013-ban tovább csökkenhetnek. A jegybank előrejelzése szerint a háztartások fogyasztása szintén mérséklődik, a GDP pedig a 2012-es mélyrepülést követően még csak kis mértékben bővülhet. Az InfoTandem évzáró infografikája.


Továbbra is gyenge a hazai gazdaság konjunkturális helyzete. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, decemberi előrejelzése alapján a növekedési kilátások romlottak, a bruttó hazai termék a következő két évben is csak lassan bővülhet. A válság előtt felhalmozott állami és magánadósságok leépítését célzó lépések, a kemény hitelezési kondíciók és a gazdasági környezet bizonytalanságai visszafogják a belső keresletet, az export bővülését pedig a külföldi felvevőpiacok romló teljesítménye fékezi.

A fajlagos bérköltség emelkedése, a nyersanyagok drágulása, a különadók, illetve általában az adóterhek tartós növekedése rontják a cégek jövedelmezőségét. Erre a vállalatok részben az invesztíciók visszafogásával reagálhatnak. A versenyszféra mérsékelt beruházási hajlandósága egyrészt tovább gyengíti a belső keresletet, másrészt a termelői kapacitásokra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt a potenciális növekedési ütemet is visszavetheti.

Noha az idén 4,2 százalékkal csökkenő reáljövedelmek 2013-ban némiképp emelkednek, ami felpörgethetné a vásárlási kedvet, az MNB szakértői arra számítanak, hogy a háztartások megtakarítják vagy tartozásaik törlesztésére fordítják majd a keletkezett többletjövedelem egy részét. Ezért a fogyasztás tartósan a jelenlegi alacsony szint közelében maradhat, miközben a lakosság nettó megtakarítási rátája magas lesz.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Adathalász SMS-ekre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Adathalász SMS-eket küldenek csalók látszólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nevében, a rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, és azt kérik, hogy jelentkezzen be az SMS-ben érkezett linken – hívta fel a figyelmet a szolgáltató.

2024. június 18.

EY: adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

2024. június 18.

PwC: a CSRD feladja a leckét a vállalatoknak

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelve, a CSRD-követelmények teljesítésére, de sokan még nem igazán tudják, hogyan – derül ki a PwC első alkalommal elkészített Global CSRD Survey kutatásából.