Nehezebb hitelhez jutni az eurózónában

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korábbi előrejelzésekhez képest romlottak az idei  hitelkihelyezési kilátások az eurózónában, csak 2015-től várható jelentősebb fellendülés ezen a területen a valutaunió pénzügyi szektorában. Az idei 0,5 százalékos növekedést jövőre 3,5 százalékos bővülés követheti a vállalati hitelezésben – mutat rá az EY legfrissebb iparági gyorsjelentése.


A korábban előre jelzett 1,4 százalékos bővüléshez képest az EY legfrissebb gyorsjelentése már csak 0,5 százalékos növekedést prognosztizál a vállalati hitelek tekintetében 2014-re az eurózónában. A visszaesés hátterében elsősorban az áll, hogy a pénzintézetek a vártnál is nagyobb óvatossággal készülnek az Európai Központi Bank eszközminőségi felülvizsgálatára, az úgynevezett AQR-ra. Mivel a banki hitelezés még idén is csak visszafogott mértékben bővül majd, a cégeknek továbbra is érdemes akár alternatív finanszírozási formákat is fontolóra venniük, ha külső pénzügyi forrásra van szükségük – mondta Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatója.

2014. május 14.: Közösségi ügyletek áfája

A külföldi vonatkozású ügyletek számlázását, áfarendszerbeli kezelését érintő szabályozás könnyebb értelmezése, az azok között történő hatékonyabb eligazodás érdekében 2014. május 14-én szakmai konferenciát és konzultációt szervezünk.

Tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Sike Olgának,  a NAV főosztályvezető-helyettesének, jöjjön el  szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Az EY gyorsjelentése szerint az idei 0,5 százalékos bővüléssel elérheti a 4,4 milliárd eurót a vállalati hitelkihelyezés mértéke az eurózónában. A várakozások szerint jövőre már jelentősebb, 3,8 százalékos felfutással lehet számolni. A vállalatival azonos mértékű bővülés várható idén a lakossági hitelek piacán is, 2015-ben pedig 2,9 százalékos lehet a növekedés ezen a területen. A lakáshitelek piaca ebben az évben 1,5 százalékkal, jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a valutaunióban.

A tavalyi 8 százalékos tetőzés után idén már 7,6 százalékra mérséklődik a nem-teljesítő hitelek aránya az eurózónában. A tendencia jövőre is folytatódik majd, 2015-ben 6,7 százalékra csökkenhet arányuk. Ennek köszönhetően pedig jelentősen javulhat a banki eszközállományok minősége a következő években – derül ki az EY negyedéves gyorsjelentéséből.

Céginfo.hu – az üzleti információ

Ha szeretne részletesebb információhoz jutni meglévő vagy leendő üzleti partnereiről, üzleti érdekeltségeikről, pénzügyi helyzetükről, akkor látogasson el a ceginfo.hu oldalra!

A saját igényei alapján kiválasztott előfizetési modulokat itt rendelheti meg

További pozitív változást jelent, hogy kétéves visszaesés után idén 4,2 százalékkal növekedhetnek a bankok működési bevételei az eurózónában. A bővülés mértéke jövőre megközelítheti a 8 százalékot – mutat rá az elemzés.


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

Egy tonnányi potencianövelőre csapott le a NAV
2021. március 3.

A Dubaiból érkező légi szállítmányban talált 470 ezer adag Kamagra címzettje nem rendelkezett a gyógyszerek behozatalához és kereskedelméhez szükséges hatósági engedéllyel.

A londoni elemzők erősebb magyar GDP-t várnak idénre
2021. március 3.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság.