Csúcson az irodabérlés a régióban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közép-kelet európai régióban az irodabérlés minden korábbi rekordot megdöntött 2013-ban, összesen 1,4 millió négyzetméternyi tranzakcióval – közölte a Cushman & Wakefield ingatlan tanácsadó csütörtökön.


Az előző évben, 2012-ben 1 millió 250 ezer négyzetméter volt a bérbeadás. A teljes bérbe adható terület közel 12 millió négyzetméter a régió négy országának fővárosában, ebből Varsóra 4,1 millió, Budapestre 3,2 millió, Prágára 3 millió, míg Pozsonyra 1,5 millió négyzetméter jut.

A tavaly átadott új terület 439 ezer négyzetméter volt. Ebből Varsó részesedése 300 ezer, Prágáé 80 ezer, Budapesté 33 ezer, míg Pozsonyé 26 ezer négyzetméter volt. Az összesített átadása alatta maradt a 2012-es 460 ezer négyzetméternek.

 

A tájékoztatás szerint mintegy 600 ezer négyzetméter új terület áll fejlesztés alatt a régióban, amelynek átadását az idén tervezik. Ez 27 százalékos növekedés lesz 2013-hoz képest.

A tanácsadócég szerint Budapesten 2014 végéig várhatóan 66 ezer négyzetméter új területet adnak át. A növekmény 45 százalékára már elő-bérleti szerződést is kötöttek a fejlesztők, így a szabad terület 37 ezer négyzetméterrel növekszik.

Budapest belvárosában 2010 óta változatlanok – 21 eurón állnak – a havi négyzetméter díjak. Varsóban 25, Prágában 20-25, Pozsonyban pedig 15 euró a fajlagos bérleti díj.

A közép-európai régió irodaterületeinek kihasználatlansága 2013 első felében 14,1 százalék volt, ami az év végére 14,3 százalékra növekedett. A tanácsadó szerint a kihasználatlanság várhatóan tovább növekszik majd a régióban, ahogy egyre több új spekulatív fejlesztés kerül a piacra.

Továbbra is Varsóban mérhető a legalacsonyabb kihasználatlanság – 11,7 százalék – míg a második helyen Prága áll 13,2 százalékkal. A harmadik helyezett Pozsony 15,2 százalékkal, míg a negyedik helyezett Budapest 18,4 százalékos kihasználatlansággal – a Cushman & Wakefield adatai szerint.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

Egy tonnányi potencianövelőre csapott le a NAV
2021. március 3.

A Dubaiból érkező légi szállítmányban talált 470 ezer adag Kamagra címzettje nem rendelkezett a gyógyszerek behozatalához és kereskedelméhez szükséges hatósági engedéllyel.

A londoni elemzők erősebb magyar GDP-t várnak idénre
2021. március 3.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság.