Nem járulékalap a devizaellátmány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH elnöke levélben értesítette az ÉVOSZ elnökét arról, hogy a tartósan külföldön dolgozók munkajövedelme a forintban meghatározott összeg, az euróban meghatározott valutaellátmány egyéb munkajövedelemnek minősül, és mint ilyen „”nem képez járulékalapot””.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) több mint két éve kezdte alkalmazni ellenőrzései során az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által nehezményezett gyakorlatot, amely a Németországban dolgoztató magyar cégeket kezdte ellehetetleníteni. Az ellenőrök járulékalapnak vették – a forintban meghatározott bér mellett – azt az összeget is, amit a dolgozók külföldön, devizában kaptak meg. Az ellenőrzött cégeknek így akár öt évre visszamenőleg is több millió forintot kellett kifizetniük utólag.

Koji László, az ÉVOSZ témavezető alelnöke elmondta: a szakmai szervezet harminc-harmincöt olyan cégről tud, amely az utólag kiszabott járulék miatt befejezte a külföldi tevékenységét. Olyan cégek is voltak amelyek százötven-kétszázmillió forint hitelt vettek fel az egyösszegű járulék és bírság kifizetésére, és évekig fizetik a törlesztést.

Az ÉVOSZ még 2008 nyarán kezdeményezett tárgyalást a Pénzügyminisztériumban; tagjai képviseletében felvetette ezt a problémát, és megoldást kért rá. Ez a megoldás született meg most. Az ÉVOSZ elnökének címzett levelet Szikora János APEH elnök írta alá, és ebben tájékoztatja arról, hogy a tartósan külföldön dolgozók munkajövedelme a forintban meghatározott összeg, az euróban meghatározott valutaellátmány egyéb munkajövedelemnek minősül, nem része az alapbérnek, és mint ilyen „”nem képez járulékalapot””. Az adóellenőrnek minden kétséget kizáróan kell tudni bizonyítania azt, hogy az euróban meghatározott összeg is alapbér, e nélkül nem állapíthat meg járulék-különbözetet – áll a levélben.

Az ÉVOSZ közleménye arra kéri a külföldön dolgozó cégeket, hogy a szóban forgó levelet használják az adóellenőrzések során. A már jogerősen lezajlott ügyeken – és cégeken – a mostani állásfoglalás nem segít. Akik viszont – akár bíróság előtt – folytatják az ügyüket, még reménykedhetnek a kiszabott, illetve befizetett járulék-különbözet megszüntetésében.

Forrás: Origo vállalkozói negyed


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.