Nem járulékalap a devizaellátmány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH elnöke levélben értesítette az ÉVOSZ elnökét arról, hogy a tartósan külföldön dolgozók munkajövedelme a forintban meghatározott összeg, az euróban meghatározott valutaellátmány egyéb munkajövedelemnek minősül, és mint ilyen „”nem képez járulékalapot””.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) több mint két éve kezdte alkalmazni ellenőrzései során az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által nehezményezett gyakorlatot, amely a Németországban dolgoztató magyar cégeket kezdte ellehetetleníteni. Az ellenőrök járulékalapnak vették – a forintban meghatározott bér mellett – azt az összeget is, amit a dolgozók külföldön, devizában kaptak meg. Az ellenőrzött cégeknek így akár öt évre visszamenőleg is több millió forintot kellett kifizetniük utólag.

Koji László, az ÉVOSZ témavezető alelnöke elmondta: a szakmai szervezet harminc-harmincöt olyan cégről tud, amely az utólag kiszabott járulék miatt befejezte a külföldi tevékenységét. Olyan cégek is voltak amelyek százötven-kétszázmillió forint hitelt vettek fel az egyösszegű járulék és bírság kifizetésére, és évekig fizetik a törlesztést.

Az ÉVOSZ még 2008 nyarán kezdeményezett tárgyalást a Pénzügyminisztériumban; tagjai képviseletében felvetette ezt a problémát, és megoldást kért rá. Ez a megoldás született meg most. Az ÉVOSZ elnökének címzett levelet Szikora János APEH elnök írta alá, és ebben tájékoztatja arról, hogy a tartósan külföldön dolgozók munkajövedelme a forintban meghatározott összeg, az euróban meghatározott valutaellátmány egyéb munkajövedelemnek minősül, nem része az alapbérnek, és mint ilyen „”nem képez járulékalapot””. Az adóellenőrnek minden kétséget kizáróan kell tudni bizonyítania azt, hogy az euróban meghatározott összeg is alapbér, e nélkül nem állapíthat meg járulék-különbözetet – áll a levélben.

Az ÉVOSZ közleménye arra kéri a külföldön dolgozó cégeket, hogy a szóban forgó levelet használják az adóellenőrzések során. A már jogerősen lezajlott ügyeken – és cégeken – a mostani állásfoglalás nem segít. Akik viszont – akár bíróság előtt – folytatják az ügyüket, még reménykedhetnek a kiszabott, illetve befizetett járulék-különbözet megszüntetésében.

Forrás: Origo vállalkozói negyed


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.