Nem javasolja az Alteo igazgatósága a társaság részvényeire tett vételi ajánlat elfogadását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. igazgatósága a rendelkezésére álló dokumentumok és információk alapján nem javasolja a részvényeseknek a vállalat részvényeire tett kötelező nyilvános vételi ajánlat elfogadását – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

Az indoklás szerint a törzsrészvényenkénti 3040 forintos ajánlati ár a törvényi rendelkezésekkel összhangban áll, és meghaladja az ajánlat benyújtását megelőző 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárát, valamint az egy részvényre jutó saját tőke értékét is. Ugyanakkor a független szakértői értékelés a részvények értékét az ajánlati árnál magasabbra, 3920 forintra becsülte – jelezték.

Az ajánlattevő az általa közzétett működési terv alapján nem tervezi számottevően módosítani az Alteo Csoport működését, így a társaság jelenleg is érvényben lévő stratégiája folytatható a jövőben is – mutattak rá. Az igazgatóság véleménye szerint ha a tervezett fejlesztések az előirányzott megtérülés mellett megvalósulnak és a már meglévő portfólióelemek továbbra is nyereségesen működnek, az az Alteo részvényeseinek közvetlen anyagi előnyt jelenthet. Várhatóan megteremti annak lehetőségét, hogy a részvények piaci értéke emelkedjen és a részvényesek az évenkénti osztalékfizetésekben is részesülhetnek, ezáltal lehetővé válhat a megajánlott ajánlati árnál magasabb megtérülés elérése is a jövőben – közölték.

Az igazgatóság ugyanakkor felhívja a részvényesek figyelmét arra: még a stratégia sikeres megvalósítása esetén sem garantálható, hogy az ajánlati árnál magasabb megtérülés ténylegesen is realizálható.

Az Alteo igazgatósága arra is kitért, hogy a befolyásszerzők a szükséges hatósági engedélyek megadása, illetve az ajánlat feltételeinek teljesülése után a társaság többségi – legalább 61,5 százalékos – tulajdonosaivá válnak függetlenül attól, hogy a nyilvános vételi ajánlatot hány darab részvényre fogadják el a részvényesek.

A Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol RES Investments Zrt. (korábbi nevén CEGE Zrt.) decemberben szindikátusi és összehangoltsági szerződéseket írt alá a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett. A Mol RES, mint az összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő a tőkepiacról szóló törvénynek megfelelően kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényére.

A Mol hétfőn közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta a nyilvános vételi ajánlatot, az energetikai társaság egyenként 12,5 forint névértékű, névre szóló törzsrészvényeire a kötelező nyilvános vételi ajánlati ár 3040 forint. Az ajánlat elfogadásáról február 10. és március 13. között nyilatkozhatnak a részvényesek.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A papír 3020 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3440, a legalacsonyabb 1700 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

A mamahotel kényelme, avagy hány fiatal hagyná ott a szülői házat?

A szülőkkel élő fiatalok 26 százaléka távozna a lehető leggyorsabban önálló lakásba, 64 százalékuk csak hosszabb távon tervezi ezt, és 10 százalékos azoknak az aránya, akik jól érzik magukat a szülői házban – derül ki a K&H ifjúsági index legfrissebb méréséből. A lakásvásárlást csak kevesen engedhetik meg maguknak, a saját háztartásra vágyók fele bérelt lakásba költözne.

2024. február 20.

Meglepő vége lehet a fillérekért árult sütő körüli botránynak

Nagy port kavart az Electrolux tévedése csütörtökön: a 160 ezer forintos alapárhoz képest szinte fillérekért árult egy beépített sütőt. A cég gyorsan reagált az eseményekre, bocsánatot kért, és levásárolható kupont adott az érintetteknek. Ugyanakkor az 1800 forintért rendelt sütőt senki sem kapja meg. Ügyvédet kérdezett az Index arról, mennyire járt el megfelelően a cég.