Nem javasolja az Alteo igazgatósága a társaság részvényeire tett vételi ajánlat elfogadását


Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. igazgatósága a rendelkezésére álló dokumentumok és információk alapján nem javasolja a részvényeseknek a vállalat részvényeire tett kötelező nyilvános vételi ajánlat elfogadását – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

Az indoklás szerint a törzsrészvényenkénti 3040 forintos ajánlati ár a törvényi rendelkezésekkel összhangban áll, és meghaladja az ajánlat benyújtását megelőző 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárát, valamint az egy részvényre jutó saját tőke értékét is. Ugyanakkor a független szakértői értékelés a részvények értékét az ajánlati árnál magasabbra, 3920 forintra becsülte – jelezték.

Az ajánlattevő az általa közzétett működési terv alapján nem tervezi számottevően módosítani az Alteo Csoport működését, így a társaság jelenleg is érvényben lévő stratégiája folytatható a jövőben is – mutattak rá. Az igazgatóság véleménye szerint ha a tervezett fejlesztések az előirányzott megtérülés mellett megvalósulnak és a már meglévő portfólióelemek továbbra is nyereségesen működnek, az az Alteo részvényeseinek közvetlen anyagi előnyt jelenthet. Várhatóan megteremti annak lehetőségét, hogy a részvények piaci értéke emelkedjen és a részvényesek az évenkénti osztalékfizetésekben is részesülhetnek, ezáltal lehetővé válhat a megajánlott ajánlati árnál magasabb megtérülés elérése is a jövőben – közölték.

Az igazgatóság ugyanakkor felhívja a részvényesek figyelmét arra: még a stratégia sikeres megvalósítása esetén sem garantálható, hogy az ajánlati árnál magasabb megtérülés ténylegesen is realizálható.

Az Alteo igazgatósága arra is kitért, hogy a befolyásszerzők a szükséges hatósági engedélyek megadása, illetve az ajánlat feltételeinek teljesülése után a társaság többségi – legalább 61,5 százalékos – tulajdonosaivá válnak függetlenül attól, hogy a nyilvános vételi ajánlatot hány darab részvényre fogadják el a részvényesek.

A Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol RES Investments Zrt. (korábbi nevén CEGE Zrt.) decemberben szindikátusi és összehangoltsági szerződéseket írt alá a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett. A Mol RES, mint az összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő a tőkepiacról szóló törvénynek megfelelően kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényére.

A Mol hétfőn közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyta a nyilvános vételi ajánlatot, az energetikai társaság egyenként 12,5 forint névértékű, névre szóló törzsrészvényeire a kötelező nyilvános vételi ajánlati ár 3040 forint. Az ajánlat elfogadásáról február 10. és március 13. között nyilatkozhatnak a részvényesek.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A papír 3020 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3440, a legalacsonyabb 1700 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 31.

Együttműködés a Gazdasági Versenyhivatallal 1. – Az engedékenységi politika

A kartellek elleni küzdelem, a jogsértések felderítése és megszüntetése a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt prioritásai közé tartozik. A feltételezett jogsértésben résztvevő vállalkozások a velük szemben alkalmazható szankciókat akkor tudják minél jobban mérsékelni, ha már a versenyfelügyeleti eljárás megindulása előtt teljeskörűen együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal az ún. engedékenységi politika keretein belül. Jelen cikk tárgya ezen együttműködési lehetőség bemutatása, annak alkalmazása és a compliance területtel való kapcsolódási pontjai.

2023. március 30.

Túl vagyunk az infláció tetőzésén az MNB igazgatója szerint

Januárban tetőzött a magyarországi infláció, a külső és a belső tényezők is a dezinfláció irányába mutatnak – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank csütörtökön kiadott Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón.