Nem késhet az MNB-PSZÁF-fúzió


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy napot sem késhet a két szervezet összeolvadása – közölte az uniós jegybank kifogására reagálva Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti; az elmúlt évek bankválsága miatt számos európai ország döntött így, és Magyarország is ezt a példát kívánja követni – közölte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, miután az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn üdvözölte a kabinet döntését.

A PSZÁF és az MNB összevonása erősíti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását. Javulnak a döntés-előkészítés feltételei, és összességében szélesebb eszköztár áll majd a jegybank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére – emelte ki Orbán Gábor.

A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi – hangsúlyozta az államtitkár.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

Orbán Gábor közölte azt is, hogy megvizsgálják az EKB állásfoglalását és minden javaslatát. Kitért ugyanakkor arra: nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy október 1-je utáni időpontban legyen az új feladatokkal megbízva a jegybank. Akár csak egynapos csúszás is előre nem látható kockázatokat jelentene, ugyanis így felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer, ami sem az országnak, sem az uniónak nem lehet érdeke. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a két intézmény kellően felkészült legyen az október 1-jei összevonásra – fogalmazott az NGM államtitkára.

Az összevonásról szóló törvényjavaslat zárószavazására így már az ősszel sor kerülhet.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja: