Nem lesz hatósági áras a kenyér


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem tervez beavatkozást a piaci árképzési folyamatokba – közölte a szaktárca.


Összességében nem várható, hogy az üzemanyagárak csökkenését a vállalkozások maguktól érvényesíteni fogják termékeik, illetve szolgáltatásaik áraiban, a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban nem tervez semmilyen beavatkozást a piaci árképzési folyamatokba, mivel várakozásai szerint egész évben mérsékelt marad az infláció – közölte a minisztérium.

A hónap elején Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Mezőkövesdre kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés után közölte: az NGM-nek ki kell dolgoznia egy tanulmányt arról, hogy egyes termékek ára hogyan alakul más árváltozások hatására, például a gázolaj vagy a benzin árának csökkenése nyomán.

A minisztérium megvizsgálta az alacsony olaj- és üzemanyagáraknak a fogyasztói árakra gyakorolt várható hatását, mert az üzemanyag – mint meghatározó költségelem – árának mérséklődése több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene, hogy eredményezzen.

A tárca vizsgálata azt  állapította meg, hogy bizonytalanság övezi a csökkenő üzemanyagárak begyűrűzését bizonyos fogyasztási cikkek árába, mert az árképzést az olajárak mellett a fuvarozás egyéb költségei, például a kötelező biztosítás, illetve más költségelemek is jelentősen befolyásolták.

Az NGM emlékeztetett arra, hogy a válság hatására az elmúlt években visszaesett kereslet miatt számos vállalkozás profitabilitása is jelentősen romlott, valószínűsíthető tehát, hogy a mostani üzemanyagár-csökkenést a jövedelmezőségük helyreállítására fogják fordítani.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint januárban 1,4 százalékkal alacsonyabbak voltak a fogyasztói árak, mint az előző év azonos időszakában, így az árcsökkenés üteme tovább gyorsult a decemberi 0,9 százalékos ütemről.

A minisztérium várakozásai szerint az év egészében mérsékelt marad az infláció, így nem tervez semmilyen beavatkozást a piaci árképzési folyamatokba – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

OCS: Az energiahatékonyság növeli az ingatlan árát

Egyelőre nem látni pontosan, hogy a korábbinál szigorúbb feltételekkel beszerezhető energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre és értékesíthetőségére, de az már most kiderült: a hőveszteségi mutató beépült az árba – jelentette ki Tóth Csaba, az Otthon Centrum Holding Investment Solutions (OCS) üzletágigazgatója az OCS legfrissebb felmérése, az Energetikai Iránytű kapcsán.

2024. február 29.

Átadták az Év Befektetője díjakat

Kilenc kategóriában adták át a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismerését, az Év Befektetője díjakat a 2023-ban legkiemelkedőbb teljesítményt elérő külföldi és magyar vállalatoknak szerdán a Szépművészeti Múzeumban.

2024. február 29.

Növekvő árbevétel mellett csökkent a Duna House adózott eredménye tavaly

A Duna House csoport 32,837 milliárd forint konszolidált, nettó árbevételt ért el 2023-ban, 9 százalékkal többet, mint 2022-ben, adózott eredménye 2,717 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal maradt el az előző évitől – közölte az ingatlanközvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.