Nőtt az Erste Csoport működési eredménye, emelkedett a Richter nyeresége is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Erste Csoport 2022-ben 4 milliárd euró működési eredményt ért el, 16,3 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit az előzetes eredménykimutatás szerint – tette közzé a bank kedden. A Richter Gedeon Nyrt. 2022-ben 157,255 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 11,4 százalékkal nagyobb az előző évinél – közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A nettó kamatbevétel (NII) 19,6 százalékkal, 5,95 milliárd euróra nőtt, köszönhetően annak, hogy az Erste Csoport minden elsődleges piacán emelkedtek a kamatok és jelentősen bővültek a hitelállományok.

A nettó díj- és jutalékbevétel 6,5 százalékkal, 2,45 milliárd euróra emelkedett, amiben kiemelt szerepe volt a pénzforgalmi szolgáltatások és a vagyonkezelési terület jelentős növekedésének. A költség/bevétel ráta 53,4 százalékra javult, mivel a működési bevételek növekedése meghaladta a működési költségekét.

A bankcsoport nyeresége 2022-ben 2,16 milliárd euró volt a 2021. évi 1,92 milliárd eurót követően. Az elsődleges tier 1-es alaptőkeráta (CET1) 14,5 százalékról 14,2 százalékra csökkent. Az Erste Csoport megerősítette 2023-as pénzügyi előrejelzését is, amely a hitelállomány folytatódó, 5 százalék körüli növekedését és a nettó nyereség mintegy 10 százalékos bővülését tartalmazza.

A bankcsoport a 2022-es pénzügyi évben részvényenként 1,90 eurós osztalék kifizetését javasolja a részvényeseknek a májusi éves közgyűlésén.

A társaság árbevétele tavaly 802,755 milliárd forint volt, 27,3 százalékkal meghaladva az előző évi 630,595 milliárd forintot a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Az üzleti eredmény 13,0 százalékkal, 153,555 milliárd forintra nőtt tavaly.

Tavaly a negyedik negyedévben a vállalat árbevétele 27,1 százalékkal 223,968 milliárd forintra nőtt, a 2021-es 47,059 milliárd forint adózott nyeresége viszont 40,002 milliárd forintos veszteségbe fordult át, jócskán meghaladva a legpesszimistább elemzői várakozásokat.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján a szakértők 226,6 milliárd forintos árbevételt és 10,8 milliárd forintos adózott eredményt vártak a negyedévre, a Világgazdaság által megkérdezett elemzők prognózisai 10 milliárd forintos nettó veszteségtől egészen a 27 milliárdos profit között szóródtak az október és decemberi időszakra.

A jelentés idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki elmondta, hogy makrogazdasági volatilitás, az ellátási lánc zavarai és a geopolitikai válság hatására bizonytalanná vált környezetben tudott „kiemelkedően sikeres” évet zárni a társaság. A tavalyi évet új termékbevezetések, partnerségi megállapodások, licenc szerződések és K+F mérföldkövek hosszú sora jellemezte.

A szeptemberig fennálló kedvező devizakörnyezet 2022 utolsó negyedévében ellenünk fordult, és a költséginfláció az év végére lassanként begyűrűzött a működési kiadásainkba. Bár a fenti negatív hatások mellett bizonyos egyszeri tételek is kedvezőtlenül hatottak az utolsó negyedévben realizált eredményünkre, éves üzemi eredményünk így is rekordot döntött – mondta.

A cég közlése szerint a devizaárfolyamok változása a konszolidált árbevételt 104,6 milliárd forinttal, a bruttó fedezetet 69,1 milliárd forinttal, az üzleti eredményt 44,4 milliárd forinttal emelték 2022-ben.

A pénzügyi veszteség a negyedik negyedévben 45,352 milliárd forint volt az előző évi 5,827 milliárd forintos nyereség után. A cég közlése szerint a gyógyszeriparra 2022 december végén kivetett – és az év utolsó negyedévére elkönyvelt – rendkívüli adó összege 27,860 milliárd forintot tett ki.

A jelentés szerint a gyógyszergyártási szegmens árbevétele tavaly Magyarországon 45,748 milliárd forint lett, ami forintban 4,9 százalékos éves növekedés. A hazai gyógyszerpiac növekedése 8,5 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma ennél nagyobb ütemben, 11,6 százalékkal emelkedett a rendelkezésre álló adatok alapján.

A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll, a vényköteles patikai piacot tekintve a 7,4 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

Szintén a gyógyszergyártást tekintve az EU-ban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 492 millió eurót tett ki 2022-ben, ami 16,3 százalékos éves növekedés.

Az Egyesült Államokban a forgalom 6,6 százalékkal 431,7 millió dollárra nőtt. A Vraylar-hoz köthető royalty árbevétel 18,2 százalékkal 385,5 millió dollárra emelkedett. Kínában, Latin-Amerikában és a FÁK országaiban is kétszámjegyű árbevétel emelkedést ért el a Richter 2022-ben, Ukrajnában a forgalom 34,2 százalékkal, 26,5 millió euróra csökkent. A rubel 41 százalékos gyengülése miatt az oroszországi forgalom 51 százalékkal, 129,066 milliárd forintra nőtt. Rubelben az értékesítés 8,0 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben.

Termékcsoportok szerint a nőgyógyászati termékszegmens árbevétele 38,6 százalékkal, 235,982 milliárd forintra nőtt. Az értékesítés Ukrajna kivételével minden régióban növekedett – írták.

A nőgyógyászati termékcsoport forgalma elsősorban az orális fogamzásgátlók árbevételének, illetve az Evra értékesítés után elszámolt royalty és a közvetlen termékértékesítésnek köszönhetően emelkedett. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 23.

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve  a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség,

2024. április 23.

Félrevezethette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával – közölte a hatóság kedden.