Növekvő milliárdos árbevételű cégszám és annak árnyoldalai


Az elmúlt öt évben 50%-kal nőtt a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. Nincs olyan régió vagy vármegye az országban, ahol ne találnánk milliárdos árbevételű vállalkozásokat. Országosan minden rendben működő harmincadik cég eléri vagy meghaladja a milliárdos árbevételt, azonban két régióban, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl, csak minden 36. és 37. cégnek sikerült ez 2022-ben. Háromból egy milliárdos árbevételű vállalkozás a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban működik, és kiegészülve a feldolgozóiparral és az építőiparral, az összes milliárdos cég kétharmadát teszik ki.

A stagnáló és csökkenő cégszámok mellett az elmúlt öt évben 50%-kal nőtt a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. A legnagyobb kihívással a nagykereskedelemnek kellett szembenéznie. Minden második megszűnt milliárdos árbevételű cég 10 évnél idősebb volt.

Az elmúlt öt év során, kivéve a járvány kezdetének évét, folyamatosan emelkedett a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. Az OPTEN adatai szerint, míg 2018-ban alig haladta meg a 10 ezret a számuk, addig 2022-ben közel 50%-kal több cég, azaz 15,4 ezer vállalkozás mondhatta el magáról ezt. Ez a dinamika különösen figyelemre méltó, tekintve, hogy 2022-ben a gazdasági vállalkozások száma lényegében stagnált, míg 2023-ban 12 ezerrel kevesebb cég járult hozzá az összképhez.

Nincs olyan régió vagy vármegye az országban, ahol ne találnánk milliárdos árbevételű vállalkozásokat. Legalább minden második milliárdos cég a közép-magyarországi – Budapest, Pest vármegye – régióban található, ami nem meglepő, tekintve, hogy az itt működő vállalkozások hasonló arányt képviselnek a teljes magyarországi cégbázisból. Országosan minden rendben működő harmincadik cég eléri vagy meghaladja a milliárdos árbevételt, azonban két régióban, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl, csak minden 36. és 37. cégnek sikerült ez 2022-ben.

Háromból egy milliárdos árbevételű vállalkozás a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban működik, és kiegészülve a feldolgozóiparral és az építőiparral, az összes milliárdos cég kétharmadát teszik ki.

Az elmúlt két évben a gazdasági teljesítmény gyengélkedett. Összességében úgy tűnik, hogy az infláció nagyobb mértékben járult hozzá az újonnan belépő vállalkozások 2022-es árbevétel növekedéséhez, mint maga a teljesítmény növekedése. „A 2023-as beszámolók megérkezéséig azt feltételezem, hogy a milliárdos cégek száma tovább fog nőni, függetlenül attól, hogy az összes cégszám csökkent. Ennek fő mozgatórugója a 2023. évi kétszámjegyű infláció volt, illetőleg a tavaly megszűnt cégek jellemzően már a járvány alatt küzdöttek, és árbevételük nagy része, ha egyáltalán volt, ezt követően nem érte el a milliárdos szintet.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Nem jelent garanciát a milliárdos bevétel és az infláció sem nyújt védőhálót, 2023-ban és az azt megelőző években is nem kevés számú milliárdos céggel találkozhattunk a megszűnt vállalkozások között. Csak az elmúlt évben 271 – fióktelepek nélkül – olyan vállalkozás szűnt meg, ahol az elmúlt öt év egyikében milliárdos árbevételt realizált a vállalkozás. A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2023-ban 15 olyan cég szűnt meg, amelyeknél az elmúlt 5 év valamelyikében több mint 5 milliárd Ft-ot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 15 közül pedig 2 db igazi gigavállalat, 50 milliárd Ft éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt. A megszűnt cégek 60%-a felszámolás alá esett és 30%-a önként, végelszámolással vált meg az üzleti élettől. A megszűnt milliárdos árbevételű cégek több mint 40%-a a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágból érkezett és ezen cégek fele a nagykereskedelemből.

„A kor nem számít” – gyakran halljuk ezt az emberekről, és ez igaz a megszűnt milliárdos vállalkozásokra is. Minden korosztály képviseltette magát, de csak minden ötödik vállalkozás volt 5 éves vagy annál fiatalabb, és minden második vállalkozás már átélte vagy közel volt a 2008-as válsághoz. „A tapasztalat sem ment meg mindenkit, a változó gazdasági környezet gyors reagálásokat vár el a vállalkozóktól. A kockázatok a mai világban emelkedtek, a körültekintés még inkább szükségessé vált.” – mondta Alföldi Csaba.

Forrás: OPTEN


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Tudjuk, hogy kritikus a jelszavak cseréje, de mégsem tesszük meg

Egy friss felmérés szerint bár a lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy meg kell változtatni bizonyos időközönként az online felületeken használt jelszavakat, egyharmaduk nem teszi ezt meg. Sőt, az internetes vásárlók ötöde minden felületen ugyanazt a belépési azonosítót használja. A biztonságos internethasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az ilyen alapvető adatvédelmi beállításokkal. Éppen ezért az OTP Mobil egy edukatív, online információs kampányt indított, melyben gyakorlati, egyszerűen alkalmazható tanácsokkal, tippekkel látja el az internetezőket.

2024. április 19.

Due diligence az ESG támogatására

A vállalati fenntarthatóságról szóló irányelv tervezete várhatóan még áprilisban az Európai Parlament elé kerülhet. Az úgynevezett due diligence-folyamat elsőként csak az 1000 főt meghaladó alkalmazottal és 450 millió euró feletti árbevétellel rendelkező cégekre fog vonatkozni.