Októberi exportcsúcs – heti infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2014. január 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Euróban számítva az utóbbi fél évtized legjobb magyar kiviteli adatát hozta az október, s 2013 első tíz hónapjának együttes számai is emelkedő trendet tükröznek: értékben 2 százalékkal, volumenben 4,3 százalékkal bővült az export.


Rekordot produkált az euróban mért magyar kivitel 2013 tizedik hónapjában: a Központi Statisztikai Hivatal 2009-ig visszatekintő havi tábláiban nem szerepel magasabb érték a most októberi 7,7 milliárd eurónál. Már a szeptember is erős volt ebből a szempontból, az akkori 7,3 milliárdos exportszinten csupán két korábbi alkalommal sikerült túljutni a szóban forgó periódusban. A rekord azonban részben a forintárfolyam gyengélkedésének is a következménye, amit az is mutat, hogy a szeptemberi kivitel forintban számítva meghaladta az októberit. (A volumenindex utóbbinál 9,4 százalékkal, a szeptemberinél 12,7 százalékos bővülést tükrözött.) A tizedik hónap 6,9 milliárd eurós behozatala mellett a külkereskedelmi mérleg 759 milliós többlettel zárt.

 

Az első tíz hónapot együttesen vizsgálva, az export volumene 4,3 százalékkal, az importé pedig 4,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. Az euróban 2 százalék körül bővülő forgalomban a 68,6 milliárd eurós kivitel és a 62,4 milliárdos behozatal egyenlegeként 6,2 milliárd eurós aktívum adódott.

Mindkét irányban a gépek és szállítóeszközök dominálták a forgalmat, részesedésük a kivitelből az összforgalom felét is meghaladta, de a behozatalban is 45 százalékra rúgott január–októberben. A 4 százalék körüli volumenerősödésben (amely értékben csak 1–2 százalékos volt) a közúti jármű árucsoport felfutása volt a meghatározó. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt 7 százalékos (értében valamivel alacsonyabb) mértékben emelkedett.

Az első tíz hónapban az export 77 százalékát, az importnak pedig a 71 százalékát uniós tagállamokkal bonyolítottuk le. Közülük is messze kiemelkedik a hagyományosan legfontosabb külkereskedelmi partner Németország; az onnan érkező 15,5 milliárd eurós importunkkal 17,7 milliárdos export állt szemben.


Kapcsolódó cikkek:


Drágul a gázolaj
2018. augusztus 15.

A Mol Nyrt. emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik.

Rekordbővülést ért el a lízingpiac
2018. augusztus 13.

Az új finanszírozások összege elérte a 329 milliárd forintot, ami sokéves csúcsnak számít, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Vágtat az ipar
2018. augusztus 13.

Júniusban az ipari termelés 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi alig 0,4 százalékos emelkedés után.

Ötödével nőtt az építőipari termelés az első félévben
2018. augusztus 10.

Júniusban az építőipari termelés a nyers adatok szerint 28,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a májusi 15,3 százalékos emelkedés után. Az előző havihoz mérten 7,2 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés.