Októberi exportcsúcs – heti infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Euróban számítva az utóbbi fél évtized legjobb magyar kiviteli adatát hozta az október, s 2013 első tíz hónapjának együttes számai is emelkedő trendet tükröznek: értékben 2 százalékkal, volumenben 4,3 százalékkal bővült az export.


Rekordot produkált az euróban mért magyar kivitel 2013 tizedik hónapjában: a Központi Statisztikai Hivatal 2009-ig visszatekintő havi tábláiban nem szerepel magasabb érték a most októberi 7,7 milliárd eurónál. Már a szeptember is erős volt ebből a szempontból, az akkori 7,3 milliárdos exportszinten csupán két korábbi alkalommal sikerült túljutni a szóban forgó periódusban. A rekord azonban részben a forintárfolyam gyengélkedésének is a következménye, amit az is mutat, hogy a szeptemberi kivitel forintban számítva meghaladta az októberit. (A volumenindex utóbbinál 9,4 százalékkal, a szeptemberinél 12,7 százalékos bővülést tükrözött.) A tizedik hónap 6,9 milliárd eurós behozatala mellett a külkereskedelmi mérleg 759 milliós többlettel zárt.

 

Az első tíz hónapot együttesen vizsgálva, az export volumene 4,3 százalékkal, az importé pedig 4,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. Az euróban 2 százalék körül bővülő forgalomban a 68,6 milliárd eurós kivitel és a 62,4 milliárdos behozatal egyenlegeként 6,2 milliárd eurós aktívum adódott.

Mindkét irányban a gépek és szállítóeszközök dominálták a forgalmat, részesedésük a kivitelből az összforgalom felét is meghaladta, de a behozatalban is 45 százalékra rúgott január–októberben. A 4 százalék körüli volumenerősödésben (amely értékben csak 1–2 százalékos volt) a közúti jármű árucsoport felfutása volt a meghatározó. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt 7 százalékos (értében valamivel alacsonyabb) mértékben emelkedett.

Az első tíz hónapban az export 77 százalékát, az importnak pedig a 71 százalékát uniós tagállamokkal bonyolítottuk le. Közülük is messze kiemelkedik a hagyományosan legfontosabb külkereskedelmi partner Németország; az onnan érkező 15,5 milliárd eurós importunkkal 17,7 milliárdos export állt szemben.Kapcsolódó cikkek

2021. október 22.

Gigabírságot kapott a Nitrogénművek a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re, illetve a cégcsoporttal együttműködő vállalkozásokra.

2021. október 22.

A vártnál jobban teljesít a lízingpiac

A lízingfinanszírozás iránt volna kereslet, ám a globális ellátási problémák, a kapacitás- és alkatrészhiány miatt sok esetben nem áll rendelkezésre az eszköz – például jármű -, amit finanszírozni lehetne. Kedvező azonban, hogy a lízingvállalatok a kkv-finanszírozásban megkerülhetetlenné váltak és folynak tárgyalások az ősszel induló Széchenyi Lízing GO kedvezményes program mellett újabb kedvező finanszírozási megoldásokról – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet gárdonyi konferenciáján.