Cégvilág

2014. március 14.

A lúd éve – infografika

A szarvasmarha-állomány immár évek óta emelkedő trendet mutat, a sertésekre ellenben rossz idők járnak: tavaly decemberben a 3 milliót sem érte el a számuk, holott egy évtizeddel korábban még 5 millió volt belőlük. A ludak viszont robbantottak. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. március 14.

Júniusig húzódhat a kasszacsere

Az üzembe helyezett online pénztárgépek száma meghaladta az 59 ezret a március 10-i adatok szerint, várhatóan május végéig az üzletek többségében már online pénztárgép működik majd – közölte a NAV.

2014. március 13.

Megtorpanhat a kamatcsökkentés

A stabilan alacsony infláció engedne mozgásteret a további kamatcsökkentésre, de az ukrajnai válság nehezíti a helyzetet – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

2014. március 13.

Új Ptk.: marad az operatív lízing

Az új Ptk. március 15-i hatályba lépésével nem szűnik meg a tartós bérleti, vagy operatív lízing konstrukció – közölte a Magyar Lízingszövetség.

2014. március 12.

Új Ptk.: a társaságokat is érinti

A gazdasági társaságokra vonatkozó több szabály is változik a március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyvnek (Ptk.) alapján.

2014. március 12.

Javulhat a kkv-k likviditása

Rég nem látott szintre mérséklődött a vevői számlák jelenlegi és várt átlagos teljesítési ideje, miközben a szállítói számlák kifizetésének határideje is valamelyest csökkent. Ezzel a vevői és szállítói számlák teljesítése közötti finanszírozandó időtáv jelentősen lecsökkent, ami kedvezően hat a vállalkozások likviditására – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

2014. március 12.

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol bruttó 3-3 forinttal csökkentette a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

2014. március 11.

Elkerülhető átállási csapdák az új Ptk-ban

Más ütemben és más szabályok szerint kell áttérni az új Ptk-ra szerződések, illetve a társasági dokumentumok esetében: a szombattól megkötött szerződésekre már az új, a korábban aláírtakra és módosításaikra pedig továbbra is a régi Ptk. vonatkozik; az első cégjogi változás alkalmával pedig az egész társasági szerződést meg kell feleltetni az új szabályozásnak – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Az iroda rámutat: ajánlott szerződésben rendezni az eltérő áttérési időpontokból adódó tisztázatlan viszonyokat.

2014. március 10.

Olcsóbb lesz a tankolás

A Mol bruttó 3-3 forinttal csökkenti a gázolaj és a benzin literenkénti árát szerdán – értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

2014. március 6.

A régióban nálunk van a legtöbb női cégtulajdonos

Magyarországon a cégtulajdonosok közel 40 százaléka nő, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő üzleti információszolgáltató elemzésében, melyet a közelgő nőnap alkalmából tett közzé a vállalat. A női cégtulajdonosok a régió országai közül Magyarországon vannak a legnagyobb arányban. A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők (képviseletre jogosultak) és cégtulajdonosok nemét vizsgálta Magyarországon és néhány környező országban.

2014. március 6.

Az EB kritikus Magyarországgal

A 17 vizsgált országról készült részletes makrogazdasági elemzéseket is közzétette szerdán délután az Európai Bizottság, amelyek alapján délután közölték: három országban, Olaszországban, Szlovéniában és Horvátországban túlzottnak minősíthető a makrogazdasági egyensúlyhiány, miközben Magyarországról azt írták, látnak egyensúlytalansági tényezőket, de ezek mértékét nem tartják túlzottnak.

2014. március 5.

Rezsi: a szolgáltatók fizetik a fejlesztések felét

A jövőben a teljesítmény- és hálózatbővítéssel, a csatlakozással, a bekötéssel, a mérőhely-kialakítással kapcsolatos költségek, illetve a fejlesztési hozzájárulás összegének legalább 50 százaléka a szolgáltatókat terheli – tájékoztatott a kormány szerdai döntéséről a Kormányzati Információs Központ.

2014. március 5.

KSH: gyorsult a GDP növekedése

A múlt év negyedik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévi 1,8 százalékos növekedés után – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokról kiadott jelentésében.

2014. március 4.

Alig nőtt a reklámpiac

Tavaly 175,4 milliárd forint mozgott a reklámpiacon, ami 0,6 százalékos éves növekedést jelent. Érdemben nőttek a rádiós és a netes reklámköltések.

2014. március 3.

Népszerű a növekedési hitelprogram

Jelentős, de az első szakaszénál alacsonyabb az érdeklődés a jegybank növekedési hitelprogramjának második szakaszában. A beruházások élénkülése érdemben az új uniós finanszírozási ciklus pénzeinek megjelenésekor kezdődhet.

2014. március 3.

Türelmi időt kaptak az eddig számlázók

Türelmi időt kapnak a jövő év első napjáig azok a vállalkozók, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el – közölte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az adatszolgáltatási rendelet módosításával kapcsolatban.

2014. február 28.

15 százalékkal nőttek a beruházások

A nemzetgazdasági beruházások 14,9 százalékkal nőttek 2013 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg tavaly az év egészében, több évnyi csökkenést követően, 7,2 százalékkal emelkedett a beruházások volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

2014. február 28.

Szombattól kell jelenteni a kizárólagos számlaadóknak

Március első napjától kell jelenteniük számlaforgalmukat azoknak a pénztárgép-használatra kötelezett kereskedőknek, szolgáltatóknak, akik a nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag számlaadással tesznek eleget.