Cégvilág

2010. február 17.

Több száz gyógyszertár csődölhet be

Akár négyszáz patika húzhatja le végleg a rolót, mivel nem kapnak állami támogatást – állítja Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

2010. február 16.

A kkv-k döntő többségénél a cégvezető a marketinges

Ez derül ki az internetvallalkozas.com legfrissebb felméréséből, amelynek keretén belül 1 300 kis- és középvállalkozást, illetve azok vezetőit, továbbá egyéni vállalkozót kérdeztek meg a vállalkozásuk marketingjéről, konkrét tevékenységéről és azok eredményeiről.

2010. február 15.

Élesben az elvárt jövedelem

Az Alkotmánybíróság még nem tűzte napirendjére a tevékenységre jellemző kereset megvitatását. Pénteken esedékes tehát az első olyan járulék- és szja-fizetés a vállalkozások vezetőinek, amikor legalább a szokásos piaci érték figyelembevételével kell megállapítaniuk bérjellegű kifizetésüket. Meglepő új információkat találtunk az APEH idevágó közleményében.

2010. február 11.

Újabb adómódosítást bukhat el a kormány

Az ingatlanadó után a szocialista kormányzatnak egy újabb adóváltoztatása is elbukhat hamarosan az Alkotmánybíróságnál. Szakértők szerint jogbizonytalanságot okoz az a rendelkezés, amely a közteherfizetést a vállalkozói tevékenységre jellemző keresethez igazítaná.

2010. február 10.

Internetre kényszerítik a magyar kofákat

Az ideiglenes iparűzéshez jelentős adminisztratív terhet rakott a jogalkotó. Az új szabály betartását nehezíti, hogy arra a napra eshet a bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettség is, amikor magát az ideiglenes tevékenységet végzi a vállalkozó. Ez azt is jelentheti, hogy egy kofának naponta kell elektronikus jelentést tennie az APEH-nak.

2010. február 9.

Újabb AB beadvány a tevékenységre jellemző kereset ügyében

Mivel az érdekvédelmi szervezetek konzultációs, törvénymódosítás-kezdeményezési és a szakmai nyilvánosságokat felhasználó törekvései nem vezettek eredményre, Dr. Bánáti János, Dr. Réti László és Dr. Tóth Ádám a köztestületek képviseletében közös kérelemmel fordultak az Alkotmánybírósághoz a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő alkotmányellenes rendelkezések megsemmisítése iránt.

2010. február 8.

Mi marad a csődhullám után?

További fogyasztáscsökkentés, a munkanélküliség növekedése, s enyhén csökkenő bruttó hazai termék várható Magyarországon, ám 2011-től már fölfelé indulhat a gazdaság szekere. Félő azonban, hogy az idei csődhullám jócskán megtizedeli a kkv-kat, márpedig azoknak oroszlánrészük van a foglalkoztatásban. A munkanélküliség így hosszabb távon is magas szinten maradhat.

2010. február 5.

Mentőcsomag készül a kisvállalkozásoknak

Megállapodás született az európai uniós intézmények között az újonnan létrehozott közösségi mikrohitel-keret finanszírozásáról, a program 100 millió eurós kerettel indul.

2010. február 4.

Hogyan készítsünk üzleti tervet?

Manapság egy vállalkozás indításánál elengedhetetlen, hogy készüljön üzleti terv, annak érdekében, hogy a cég vezetői kialakíthassák a cég rövid és hosszabb távú stratégiáját. A Perfekt Kiadó gondozásában megjelent Üzleti terv készítése című könyv ebben próbál segítséget nyújtani a még tanuló fiataloknak és a vállalkozást indítóknak.

2010. február 2.

Százezrektől búcsúzhatnak a családi gazdaságok!

Bajba kerültek azok a családi gazdaságok, amelyeknél elkülönül a földhasználat és az állattartás nevesített személye. Utóbbiak ugyanis hiába kérnek támogatást, területalapú támogatás hiányában elesnek az állatok után járó szubvencióktól. A szabályozási problémát érzékelte a Magyar Agrárkamara és levélben kérte az agrártárcát, hogy mihamarabb intézkedjen – olvasható a Szabad Föld Online-hoz eljuttatott közleményben.

2010. január 29.

195 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak

Az adóhatóságnak 2009 végén 1655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2955 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl – derül ki az APEH honlapján közzétett listákból.

2010. január 27.

Drasztikusan nőtt a megszűnt cégek száma

A felszámolási eljárások száma harmadával, a végelszámolásoké felével nőtt 2009-ben az előző évihez képest, a csődeljárások száma ugyan hatszor lett több, de még így sem éri el a százat – közölte a feketelista.hu.

2010. január 26.

Így kell elszámolni a családi pótlékot

Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a családi pótlék adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket; az APEH az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ismertette a honlapján.

2010. január 25.

Az AB és az adó: elefánt a porcelánboltban

Vajon eltörli vagy meghagyja az Alkotmánybíróság a vagyonadót, találgatnak sokan mostanában. Az elmúlt három évet tekintve ez már a sokadik olyan ügye lesz a testületnek, amelyben egy adópasszusról vagy akár egy komplett adótörvényről kell eldöntenie, hogy az kiállja-e az alkotmányosság próbáját. Hol megsemmisített egy adórendelkezést, hol helyben hagyott; olykor nem okozott meglepetést az ítélet, olykor azonban még elismert adószakértők is értetlenül álltak a határozat előtt. De hogyan hozza az Alkotmánybíróság az adóügyi határozatait? Konyítanak valamit az adózáshoz a testület tagjai? Kikérik szakértők véleményét is, vagy csak ülnek a jogászok elefántcsonttornyában? És miért lettek ilyen aktívak?

2010. január 22.

Pénz jár munkanélküliek foglalkoztatásáért

Foglalkoztatási támogatást igényelhetnek január elseje óta azok a munkáltatók, akik rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülő, munkanélküli személyt alkalmaznak. A szubvenció megváltozott munkaképességű, RÁT-ra jogosult munkavállalók felvételekor is igényelhető, így – a támogatással párhuzamosan – akár a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól is mentesülhetnek a cégek.

2010. január 21.

Nem kell nyugtát adniuk az online szolgáltatóknak

Az APEH az Ormós Ügyvédi Iroda megkeresésére adott állásfoglalásában megerősítette: a virtuális szolgáltatásokat nyújtó „”online szolgáltatók”” online szolgáltatása kezelőszemélyzet nélküli automata berendezésnek minősülhet, így mentesülhet a számla-, illetve nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

2010. január 19.

Bárki lehet vállalkozó

Január elseje óta az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket kizárólag elektronikusan intézhetjük. Az új rendszer elvileg gyors átfutást tesz lehetővé, a gyakorlat azonban mást mutat. A bejelentett adatok jóváhagyása néhány perc helyett bő egy hétig tart, ráadásul semmiféle igazolás bemutatására nem kötelezik az ügyfelet, így nyilvántartásba vételekor az sem derül ki, rendelkezik-e egyáltalán szakirányú végzettséggel.

2010. január 14.

Egyszerűbb lett az elektronikus adóbevallások beküldése

Az általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) új verziójának használatával már közvetlenül, a böngésző program használata nélkül is beküldhető a kész nyomtatvány az Ügyfélkapun keresztül – ismerteti az APEH.