Cégvilág

2014. február 3.

Bírság jár a cégtábla hiányáért

A székhely cégtáblával történő megjelölésének kötelezettsége a céggel való akadálytalan kapcsolat létesítését szolgálja. Nem törvényes a cég működése, ha a székhely megjelölése nem utal egyértelműen elérhetőségére és nem biztosítja maradéktalanul a számára való kézbesítést – állapította meg a Fővárosi Ítélőtábla egy eseti döntésében.

2014. január 31.

Orbán: rendkívül stabil a gazdaság

Rendkívül stabil a magyar gazdaság, nem lesz választási költségvetés, az árfolyamkérés pedig kizárólagos jegybanki hatáskör – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Lámfalussy-konferencián.

2014. január 31.

Egyre kevesebb az egyéni gazdaság – infografika

Az ezredforduló óta megfeleződött a hazai agráriumban érdekelt egyéni gazdaságok száma, amely 2013-ban immár a félmilliót sem érte el. A gazdasági szervezetek száma jó ideje 8 ezer körül ingadozik. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. január 30.

Gyengült a forint, 312 felett járt az euró

Tovább gyengült csütörtök reggel a forint: az eurót délelőtt fél tízkor 312,02 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a kora reggeli 309,33 és az előző esti 308,15 forint után.

2014. január 30.

Céginfo.hu: csaknem 32 ezer céget alapítottak tavaly

Az előzetes adatok szerint az elmúlt évben összesen 31 811 vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon  – derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából. Ez 6 százalékkal kevesebb, mint ahány vállalkozást 2012-ben elindítottak. Részvénytársaságból és kft-ből kevesebb alakult, betéti társaságból viszont sokkal több – amely részben a dohány-kiskereskedelmi rendszer átalakulásával lehet összefüggésben.

2014. január 29.

Drágultak az üzemanyagok

Emelte bruttó 3-3 forinttal a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.
Az emeléssel a benzin átlagára 402-403 forintra, a gázolajé pedig 420-421 forintra nőtt.

2014. január 28.

Harcot hirdet a készpénz ellen Románia

Radikálisan korlátozná a cégek és a magánszemélyek közötti készpénzfizetést a román kormány; ezzel együtt a kártyás fizetéseket olcsóbbá tennék.

2014. január 27.

Drágul a tankolás

Szerdától 3 forinttal drágul a benzin és a gázolaj literenként.

2014. január 27.

Pontosítják a sérelemdíjat

A biztosításközvetítők, valamint az ingatlan-értékelők felelősségbiztosítását, továbbá az utazási szerződéseket szabályozó kormányrendeleteket egészíti ki a sérelemdíj szabályaival az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

2014. január 24.

Főleg a gyerekekre spórolunk

A magyarok közül a legtöbben a gyermekük jövőjére gondolva takarékoskodnak, míg egy átlagos európai polgár leginkább azért spórol, hogy váratlan kiadások felmerülésekor ne jöjjön majd zavarba. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. január 22.

Drágul a gázolaj

Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol;  a 95-ös benzin ára nem változik.

2014. január 22.

Tovább csökken a cégek száma

A kevés cégalapítás, a kft-k emelkedő törzstőkéje, és az egyre több kényszertörlés nyomán idén is tovább csökkenhet a magyar cégek száma – írja elemzésében a Bisnode. Az üzleti információszolgáltató felmérése szerint javul a fizetési fegyelem.

2014. január 22.

Új Ptk.: mentenék a cégvezetőket a biztosítók

A március 15-től hatályos új Ptk.-módosítás átrendezheti a cégbiztosítások piacát is azzal, hogy a törvény alapján kínált konstrukcióval milliós követelésektől menthetik meg a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit a biztosítók. A módosítás értelmében a társasági jog átkerül a Polgári törvénykönyvbe, s ettől kezdve nincs kivétel: teljes vagyonával felel károkozásért és tartozásért minden cég vezető tisztségviselője, még az alkalmazotti viszonyban lévők is. Az élelmes biztosítók mentőcsomagot készítettek számukra.

2014. január 21.

2,85 százalékra csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2014. január 22-i hatállyal, 15 bázisponttal 2,85%-ra csökkentette a
jegybanki alapkamat mértékét.