Cégvilág

2014. február 21.

Tavaly 230 700 forint volt a bruttó átlagkereset

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

2014. február 21.

Kilépett a gödörből az építőipar – infografika

A jó ideje megszokottnak számító visszaesés helyett 2013-ban közel 10 százalékos növekedést tudott felmutatni a hazai építőipar, ami jótékony hatással volt a negyedik negyedéves GDP-tempóra is. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. február 20.

Zuhan a magyar cégalapítási kedv

13,9 százalékkal kevesebb cég alakult Magyarországon 2013-ban, mint az előző évben. Az új cégek számának tekintetében a közép-európai régióban hasonló a helyzet Lengyelországban és Csehországban is, ahol szintén 10 százalék körüli értékkel csökkent az arányuk. A Bisnode Cégalapítást Index (azaz az egy év alatt alapított új cégek átlagos éves cégszámhoz viszonyított aránya) tekintetében Magyarország a régióban a mezőny alsó felében foglal helyet, azaz nálunk az összes vállalkozáshoz képest kevesen vágnak bele cégalapításba, áll a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató és cégminősítő elemzésében.

2014. február 20.

Egyre nő a gazdasági bűnözés

Világszerte tovább növekszik a gazdasági bűnözés. Minden negyedik magyar vállalat, globális szinten pedig a válaszadók 37 százaléka nyilatkozta azt, hogy gazdasági bűncselekmény áldozatává vált az elmúlt két év során. A tényleges adatok valószínűleg még ennél is riasztóbbak. A hűtlen kezelés továbbra is a leggyakoribb gazdasági bűnözési típus, azonban a kockázatok egyre változatosabbá válnak, és új csalási formák jelennek meg.

2014. február 20.

Jelentéstételi kötelezettség: új elemek

Az uniós cégek egy körének a jövőben környezetvédelmi, társadalmi és munkavállalókat érintő, korrupcióellenes és esélyegyenlőséggel kapcsolatos információkat is közzé kell majd tenniük, a tagállamoknak várhatóan 2014 végéig lesz idejük módosítani a vonatkozó jogszabályokat – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

2014. február 20.

Kasszák: 3 milliárd mehet a követelésekre

Legfeljebb 3 milliárd forintba kerülhet az államnak a visszavont engedélyű pénztárgépeket megrendelők követelésének átvállalása, de a kifizetett összeg egy része, vagy akár egésze a későbbiekben megtérül – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2014. február 19.

Drágul a gázolaj

A Mol bruttó 2 forinttal emeli pénteken a gázolaj nagykereskedelmi literenkénti árát, a benzint ára nem változik.

2014. február 19.

Hajnali rajtaütéseket tart a GVH

Mostanában egyre gyakrabban lehet hallani a hírekben, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét” tartott bizonyos vállalkozásoknál, szakmai egyesületeknél. A különböző források által eltérő szavakkal leírt „helyszíni kutatás”, „rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat”, vagy angol kifejezéssel élve: „dawn raid”, azaz hajnali rajtaütés ugyanazt az eljárási cselekményt takarja.

2014. február 19.

Tavaly stagnált a magyar biztosítási piac

Stagnált a magyar biztosítási piac 2013-ban a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) előzetes adatai szerint: az egyszeri díjas életbiztosításokkal korrigált díjbevétel 810,2 milliárd forintot tett ki, ami 0,7 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

2014. február 18.

Varga üzent Matolcsynak

Nem örül a gyenge forintnak és bízik a monetáris tanács felelős döntésben a gazdasági miniszter.

2014. február 17.

Egyre olcsóbbak a használt lakások

Tavaly 2008-hoz képest már 20 százalékkal volt alacsonyabb az átlagos ár, míg az eladási idő tizedével nőtt – közölte az Otthon Centrum.

2014. február 17.

Pénztárgépek: hétfőn még visszaigényelhető az előleg

Hétfőn lehet utoljára visszaigényelni a visszavont engedélyű pénztárgépekre kifizetett előleget, foglalót. Az erre jogosult vállalkozóknak az adóhivatal honlapján kell ezt kérniük. A határidő elmulasztása jogvesztő.

2014. február 14.

44 éves mélyponton az infláció

Januárban az egy évvel korábbival megegyező szinten állt a fogyasztóiár-színvonal, az előző hónaphoz, decemberhez képest pedig átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2014. február 14.

A vártnál is jobban dübörög a gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés – jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2014. február 14.

A járműgyártás húzta az ipart 2013-ban – infografika

A hazai ipar a korábbi évi visszaesés után 2013-ban enyhe bővülést tudott felmutatni. Ez főként a járműgyártás folyamatosan javuló teljesítményének, illetve a növekvő exporteladásoknak köszönhető. A belföldi értékesítés eközben tovább zsugorodott.

2014. február 14.

Drágult a benzin

Emelte bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

2014. február 14.

Kereskedés földön, vízen, levegőben

Az idei évtől konkrétabbá és egyes esetekben szigorúbbá válnak a vasúti étkezőkocsikban, a repülőkön vagy épp a távolsági buszon folytatott árusítás feltételei, például a vásárlók számára látható helyen kell feltüntetni a kereskedő nevét és székhelyét is. Ha pedig termékforgalmazás az utazásszervezés célja, akkor januártól már ennek a helyét és időpontját is kötelezően be kell jelenteni az illetékes jegyzőnél, aki erről tájékoztatja a fogyasztóvédelmi felügyelőséget.

2014. február 12.

Devizahitelek: nem tisztul a kép

Az Európai Bíróság főtanácsnokának jogi szakvéleménye sem oszlatta el a bizonytalanságot a devizahitelesek ügyében. Elemzők úgy vélik, hogy még hosszú időbe telhet a tényleges döntés megszületése az árfolyamrés (az eltérő vételi és eladási árfolyam alkalmazása) kérdésében.

2014. február 12.

Szeretjük a készpénzt

Mindennapi költései során tízből csak négy magyar részesíti előnyben a bank- vagy a hitelkártyát, a többség – 57 százalék – készpénzt szeret használni a Nielsen felmérése szerint.