Cégvilág


2022. április 25.

GKI: jelentősen csökkent a pesszimizmus

A konjunktúraindex áprilisban a 2019 tavaszi, vagyis jóval a Covid-válság előtti szintjére ugrott, ezt azóta csak egyetlen hónapban, 2021 októberében sikerült megközelítenie.

2022. április 22.

Próbavásárlással is ellenőrzik a használtautó-kereskedéseket

Márciustól szeptemberig vizsgálja a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartását a használtautó-kereskedésekben a szakhatóság. Az ellenőrzések a fogyasztói panaszokban is jelzett problémák feltérképezését szolgálják, a tájékoztatási kötelezettségek megfelelő teljesülését kérik számon – jelentette be pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

2022. április 14.

Májustól lehet pályázni lovas létesítmények fejlesztésére

Az Agrárminisztérium a lovas ágazat megerősítését és több lábon állását kívánja támogatni az április elején megjelent, 5 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőséggel, amely fedett lovardák és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítását támogatja – tájékoztatott csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).

2022. április 14.

PwC: nehezebb lett a generációváltás a családi vállalkozásokban

A PwC kutatása szerint a Covid-19-világjárvány kettős hatással volt a következő generáció tagjaira a családi vállalkozásban való részvétel szempontjából. Míg az utódok 43%-a elkötelezettebb lett a vállalkozás iránt és jobban bevonódik a cég működésébe mint a pandémia előtt, addig a jelenlegi generáció tagjai nehezebben adják át az irányítást a járvány okozta bizonytalan gazdasági helyzetben. A felmérés arra is rámutat, hogy a mostani generáció tagjainak mindössze fele, az utódoknak viszont közel háromnegyede gondolja úgy, hogy vállalkozásának felelőssége van az éghajlatváltozás és annak következményei elleni küzdelemben.

2022. április 13.

Megszüntetné a fővárosi taxik egységes tarifáját a GVH

A budapesti taxik hatósági árainak tervezett, jelentős emelése helyett a verseny élénkítését javasolja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a főváros számára. A versenyhatóság több alternatívát felvázolt a fővárosi önkormányzat felé, amelyek hatékonyabban szolgálhatják a fogyasztói érdekeket – közölte a GVH.

2022. április 13.

Nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés februárban 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán második becslése alapján, amelyben megerősítette a korábban publikált első adatot.

2022. április 12.

A hitelkamatok lehűthették a lakáspiacot

Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.

2022. április 12.

Ötéves csúcson a vállalati felvásárlások értéke a régióban

Az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyletek száma 32 százalékkal 889-re, értékük 41 százalékkal 67 milliárd euróra nőtt a közép- és kelet-európai régióban- derül ki a Mazars pénzügyi tanácsadó és a Mergermarket közös idei tanulmányából.

2022. április 8.

Veszprém lett a legdrágább megyeszékhely

Kevesebb új építésű lakást kínálnak a fejlesztők a vevőknek a megyeszékhelyeken, az árak viszont 18 százalékot emelkedtek egy év alatt – összegezte az ingatlanpiaci változásokat az Otthon Centrum (OC) legfrissebb tanulmánya.

2022. április 8.

A 2007-es szintre emelkedett az infláció

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg az elemzők 8,6-8,7 százalékos márciusi inflációra számítottak.