Optimistábbak a magyar vállalkozások, mint tavaly


A Niveus Consulting Group immár sorozatban harmadik évben elkészített közel 600 fős mintán végzett felmérése a vállalkozások gazdasági várakozásait vizsgálta. A kérdések kiterjedtek egy esetleges válság idején szükségesnek tartott kormányzati beavatkozásokra, az elmúlt években igénybe vett adókedvezményekre, illetőleg arra, hogy az infláció, munkabér adóterhek, gazdasági környezet milyen hatással van a cég működésére. A megkérdezettek 57%-a 50 fő alatti, 32 százaléka 50-250 közötti-, 6%- 250-1000 közötti, a maradék 5% pedig 1000 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozás volt.

  • Harmadik alkalommal készítette el felmérését a Niveus Consulting Group a magyar vállalkozások gazdasági várakozásairól.
  • Az elkövetkező 1 évben a megkérdezettek közel fele még mindig kedvezőtlenebbnek látja az ország gazdasági kilátását az elmúlt 1 évhez képest. Tavaly ugyanakkor borúlátóbbak voltak, a megkérdezettek háromnegyede válaszolta ugyanezt.
  • Ebből következően lényegesen kevesebben (32%) rendelkeznek válságtervvel, mint tavaly (83%).
  • Ezen a téren nincs változás tavalyhoz képest: gazdasági válság esetén bér-és járuléktámogatást, illetve adócsökkenést látnának szívesen.
  • Az elmúlt évben a vállalkozások 42%-a nem élt semmilyen adócsökkentési lehetőséggel, kb. minden hatodik cég vett igénybe fejlesztési, energiahatékonysági, illetve látványcsapatsport-támogatási adókedvezményt, – derült ki a Niveus Consulting Group kérdőíves felméréséből.

Optimistább cégvezetők…

A tavalyi 75%-hoz képest idén csupán 47% véli úgy, hogy a következő 1 évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt esztendőben.  37% szerint ugyanilyen lesz és alig 16% mondta azt, hogy jobb évre számít. Az optimizmust erősíti, hogy az energiaköltségekből adódó árnyomás enyhült és a gyengülő forint is kedvező lehet az exportra is dolgozó cégeknek.

A saját vállalkozásukat illetően pedig még derűlátóbbak; alig 21%-uk számít kedvezőtlenebb évekre, tavaly ez az arány 63% volt. A válaszadók többsége, 63% ugyanolyan évre számít jövőre, mint amilyen az idei.

A válaszadók optimizmusát jól tükrözi, hogy 57% szerint ugyanannyi lesz fél év múlva a foglalkoztatotti létszámuk, mint most, sőt 32% szerint még több alkalmazottal fognak rendelkezni. Közel 70% idén még bérfejlesztést is tervez, amely szoros összefüggésben van az inflációs folyamatokkal (a bérek vásárlóértékét a cégek kénytelenek megőrizni, hogy megtartsák az értékes munkaerőt).

Ami a beruházásokat illeti; valamivel több, mint a válaszadók fele (53%) tervez fejlesztést a következő 1 éven belül akár pályázatok elnyerése nélkül, 21% mondta azt, hogy csak akkor hajt végre beruházást, ha ahhoz támogatást kaphat. A cégek 26%-a pedig egyaltalán nem tervez beruházni 2025-ig.

Akik nincsenek igazán felkészülve válságra….

Gazdasági válság esetén döntően 3 különböző kormányzati beavatkozást igényelnének a cégek: 42% adócsökkenést/adókedvezményt, ugyanennyien bértámogatást és 32% járuléktámogatást. Ezek az arányok megegyeznek a tavalyi év során mértekkel.

Míg tavaly a cégek 83%-a rendelkezett válságtervvel, addig idén ez az arány lecsökkent 32%-ra, ez összefügg azzal, hogy idén optimistábbak a vállalkozások a jövőt illetően, mint tavaly.

De, azért más módon készülnek egy lehetséges válságra; 26% elhalasztja a beruházásait, 16% több készpénzállományt tart, 11% a foglalkoztatotti létszámot tervezi csökkenteni.

Kevesebben élnek adókedvezményekkel

A felmérés rákérdezett a korábban igénybe vett adókedvezményekre.

Valamivel nőtt azok aránya, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt: a tavalyi 40%-ról 42%-ra nőtt azok aránya, akik nem éltek semmilyen adókedvezménnyel az elmúlt évben. Ez adódhatott abból, hogy nem volt nyereséges az előző esztendő, így nem is volt igazán miből érvényesíteni adókedvezményt

Minden tizedik válaszadó vett igénybe K+F adókedvezményt, 16%-uk fejlesztési adókedvezménnyel élt, és közel hasonló számban energiahatékonysági és látványcsapatsport-támogatási adókedvezményt is igénybe vettek a cégek.

Nehezített pálya

A Niveus Consulting Group kíváncsi volt arra, hogy milyen tényezők nehezítik mostanság a vállalkozások életét.

Nem meglepő módon közel 60% válaszolta azt a vállalkozások közül, hogy egy kiszámíthatatlan gazdasági környezet negatívan befolyásolja a cég életét. Megosztott második helyen végzett a magas infláció, illetve a magas munkabér adóterhek.

Forrás: Niveus Consulting Group


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).