Orbán: hétfőtől még egy hétig biztos marad a zárva tartás Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2021. március 19.
Címkék: , , , ,
Rovat:
A jelenleg hatályban lévő korlátozások változatlan formában hétfőtől még egy hétig biztosan fennmaradnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió műsorában.

Egyszerűbb lett volna két hétről dönteni, de egy héten belül sok minden változhat, ezért hoztak most intézkedést egyelőre egy hétre. Ráadásul a húsvét kockázatos időpont lesz, mert a járvány terjedése összefügg a kontaktusok számával – mondta a kormányfő.

Az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyien megbetegednek. Gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell.

Orbán Viktor szerint mivel a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik, mint amiről megállapodtak, legalább ennyi keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. Tárgyalnak is erről, és jó esély van rá, hogy a kiesett AstraZeneca vakcinákat kínai és orosz oltóanyaggal tudják pótolni.

A 1,5 millió beoltott mellett van 500 ezer ember, aki már PCR-teszttel igazolhatóan átesett a fertőzésen, tehát van 2 millió dokumentáltan védett ember, közülük 1,2 millióan kapták meg a védettségi igazolványukat. Amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor lehet elkezdeni fokozatosan nyitni – vetítette előre Orbán Viktos, aki szerint ebben a számban már az is benne lesz, hogy minden regisztrált 65 év feletti megkapta az első oltást.

Időközben rekordokat döntöget a harmadik hullám: csütörtökön meghalt 213 ember, 1174-en vannak lélegeztetőgépen, és még több mint 9 ezren kórházban. Ez nem az a pillanat, amikor a korlátozásokon lazítani lehet – fűzte hozzá. Még 1618 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van, és csaknem 11 ezer szabad kórházi ágy, vagyis még jelentős kapacitások vannak.

A kormányfő úgy értékelte, hogy további szigorításokat már nehezen viselne el az ország. Azt kérte a családoktól, a fiataloktól és a vállalkozóktól, hogy tartsanak ki, és ha újra tudják indítani a gazdaságot, erős és bőséges lesz a következő év.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Évek óta blokkolják a multik adatszolgáltatását az unióban
2021. június 22.

Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő, de többek között Magyarország és Németország is blokkolja a javaslatot.

4,6 milliárdnyi áfacsalás állt a mobilbiznisz hátterében
2021. június 22.

Költségvetési csalás alapos gyanúja miatt letartóztatott négy férfit a Pécsi Járásbíróság, akik úgy tudtak versenyképes árat ajánlani a piacon, hogy a fiktív számlákra épülő hálózatuk révén 4,6 milliárdnyi áfát nyeltek el.

Jövő júliustól könnyebb lehet elkerülni a csődöt
2021. június 22.

A 2022-ben hatályba lépő új szerkezetátalakítási törvény megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására.