Pénztárgépcsere: nincs haladék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sem a benzinkutak, sem más kereskedelmi egységek esetében nem módosul a pénztárgépcsere határideje – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A jogkövető pénztárgép-üzemeltetőket nem érheti hátrány – indokol a tárca.


A Népszabadság szombati cikke szerint január 1-jétől a hazai benzinkutak nem értékesíthetnek üzemanyagot a szabályok megszegése nélkül, az adóhatósággal online kapcsolatot biztosító számlázási rendszer kiépítése, tesztelése, biztonságos beállítása ugyanis áthúzódik 2014-re. Iparági szereplők szerint az NGM még csak tervezet formában közölte a szükséges beállításokat, és időt vesz igénybe a kész rendszerek engedélyeztetése is, ezért a januári határidő betarthatatlan, annak elhalasztását kérik.

A szaktárca az MTI érdeklődésére közölte: minden érintettnek meg kell tennie minden tőle elvárhatót a jogszabályoknak való megfelelés érdekében, ami minden adóalany tekintetében mást jelent. Ez az üzemanyagtöltő állomásoknál minimálisan az üzembe helyezési kód megkérését, a megfelelő rendszer kiválasztását és megrendelését jelenti.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) eddig hat számítógép alapú pénztárgép típusra vonatkozó forgalmazási engedélyt adott ki, és ezek között van üzemanyagkút-kezelő pénztárgép is. Az eddig elvégzett előzetes tesztelések, valamint a folyamatban lévő típusvizsgálatok eredményei alapján a következő 7-10 napban a számítógép alapú pénztárgépekre vonatkozó forgalmazási engedélyek számának érdemi növekedése valószínűsíthető. „Az átállás tehát megoldható. Amennyiben a NAV hiányosságot állapít meg, szankcionálni fog” – közölte az NGM.

A minisztérium ismertette továbbá: az MKEH honlapján közzétett, érvényes forgalmazási engedélyű pénztárgépek közül a Flexys V12, VEC11.0SW. típusú pénztárgép kétvállalkozós típus, amely 2013. november 20-ától rendelkezik jogerős érvényes forgalmazási engedéllyel, és megfelel a jogszabályi előírásoknak, így azon üzemeltetők számára, akiknek az igényeit e rendszer kielégíti, ez a típus megfelelő. Amennyiben valaki többletigényt fogalmaz meg a rendszerrel szemben – a gyártóval való egyeztetés útján – nyilván egyedi fejlesztésű rendszerek is megjelennek majd a piacon, ennek időigénye a megrendelő és gyártó egyeztetésén alapuló fejlesztési munka hosszától függ.

Arra a kérdésre, hogy mely szerv és milyen formában közölte az érintett körrel az átálláshoz szükséges pontos – akár szoftveres – beállítási feltételeket, a tárca válasza az volt, hogy a követelményeket az NGM rendelet határozza meg, a pénztárgép forgalmazók ennek megfelelően fejlesztik a rendszereket. Az NGM rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, továbbá elérhető a NAV honlapján is. A feltételek adottak a jogszabályban, a pénztárgép forgalmazóknak kell engedélyeztetni a rendszert (mint ahogyan már van is ilyen), az üzemeltetők pedig az engedélyezett pénztárgép típust vezethetik be.

Mivel a feltételek, előírások a szabályozásban egyértelműen rögzítettek, ezeket már hosszabb ideje ismerik a fejlesztők – fejtette ki a szaktárca annak firtatására, véleményük szerint a pontos feltételek megismerését követően mennyi idő szükséges az üzemanyagtöltő állomásoknak a biztonságos átálláshoz. Hozzátették: a NAV már a február 15-iki NGM rendelet hatályba lépésétől folyamatos konzultációs lehetőséget biztosított a fejlesztőknek, gyártóknak, akik számos észrevételt, kérdést, kérést fogalmaztak meg, ezeket figyelembe véve pontosították, finomították a műszaki, informatikai előírásokat.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 17.

Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után úgy tűnik, mostanra újra megjött a magyarok utazási kedve, sőt új dimenzióba lépett. Az Everguest megbízásából készített friss Tárki – kutatás szerint az idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők aránya. Az idén a magyarok több mint háromnegyede tervezi, hogy időt tölt a Balatonnál, a fővárost is évről évre egyre többen választanák. A válaszadók többsége azonban aggodalommal tekint a folyamatosan emelkedő árakra, ami továbbra is komoly kihívást jelent a belföldi turizmus számára.

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.