Pesszimista kkv-k


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarországi kis- és középvállalkozások mintegy kétharmada egyáltalán nem tervez az idén informatikai fejlesztést.

A magyarországi kis- és középvállalkozások mintegy kétharmada egyáltalán nem tervez az idén informatikai fejlesztést. A negatív beruházási hangulat fő oka a gazdasági válság, illetve az ennek nyomán tapasztalható bevételcsökkenés, továbbá az emiatt időszerűvé váló általános költségvisszafogás. A kutatás ugyanakkor arra is rámutat, hogy a hazai kkv-k nem nyitottak a helyettesítő megoldásokra sem. Még nagyobb baj, hogy nem ismerik az uniós pályázati lehetőségeket, vagy egyszerűen csak úgy gondolják, nincs nekik szóló pályázati kiírás.

Még kedvezőtlenebb a kép, ha azt nézzük, hogy az érintett cégek közel fele még a tervezett beruházásokat is visszavonta vagy elhalasztotta. A válság miatt visszamondott projektek régiónként változók, de leginkább Nyugat-Magyarországot érintik, míg a közép-magyarországi és a több mint kétszáz PC-t használó kkv-knál tartani tudják a tervezett IT-beruházásokat.

A visszavont és halasztott beruházások esetében a megkérdezett cégek valamivel több mint fele az általános kiadásmérséklésre hivatkozott, míg a gazdasági helyzet okozta bevételcsökkenés 41 százalékuknál szerepelt elsődleges okként. Érdekes eredménye a kutatásnak, hogy a megkérdezettek 85 százaléka nem is szándékozik kedvezőbb költségű helyettesítő megoldást keresni, vagyis nagy részük nem nyitott az alternatív megoldásokra. Az EU-s források bevonása csupán 38 százalékuknál jöhet szóba, mivel 15 százalékuk egyáltalán nem ismeri, vagy nem járatos azokban, 47 százalékuk pedig úgy gondolja, nem létezik számára megfelelő uniós pályázati kiírás.

Bár a beruházási halasztások és visszavonások okai között csupán 5 százalék hivatkozott a finanszírozási lehetőségek hiányára, mégis, a megkérdezett kis- és középvállalkozások kétharmada úgy tartja, megváltoztatná a beruházási terveit, ha segítséget kapna a finanszírozáshoz. A felmérés egyetlen pontja ad okot némi optimizmusra az IT-megoldásokat szállítók számára, nevezetesen az, hogy a megkérdezettek fele megváltoztatná a visszavont vagy elhalasztott beruházási döntést, ha a vásárlás azonnali költségcsökkentést vagy megtérülést jelentene.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

2024. június 21.

Sok céget érhet kellemetlen meglepetés, mert hamarosan lejár a NIS2 regisztráció határideje

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.  

2024. június 21.

Tagok védelme a létesítő okirat módosítása során

A Ptk. helyes értelmezése szerint akkor is valamennyi tag egyhangú határozatára van szükség a létesítő okirat módosításához, ha a módosítás valamennyi tag jogait azonos módon hátrányosan érintené, vagy valamennyi tag helyzetét azonos módon hátrányosabbá tenné. Az „egyes tagok” kifejezés alatt egy, több, de akár valamennyi tag is értendő – a Kúria eseti döntése.