Recesszióra készül a brit jegybank


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentős kamatemelés után recessziós figyelmeztetést adott ki a Bank of England.

Fél százalékponttal, az eddigi 1,25 -ről 1,75 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England; ekkora kamatemelésre legutóbb 27 éve volt példa.

A kamatemelés annyiban nem volt váratlan, hogy a brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az éves infláció júniusban 9,4 százalékos volt. A brit jegybank előrejelzésében úgy véli, a pénzromlás üteme több, mint 13 százalékos lesz az év végén az emelkedő energiaárak nyomán.

A Bank of England a kamatdöntéssel együtt ismertette felülvizsgált éves makrogazdasági prognózisait, mely szerint a szigetország gazdasága a negyedik negyedévtől recesszióba süllyed, és a gazdasági visszaesés 2023-ban is kitart. Elemzésük szerint a recesszió összesen 2,25 százalékkal mérsékli a brit GDP-t.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Enyhe recesszióban Németország

Végleges és kiigazított adatok szerint a német GDP 0,1 százalékkal csökkent 2023-ban, éves összevetésben. A negyedik negyedéves gazdasági teljesítmény rontotta érdemben a mutatót.