Recesszióra készül a brit jegybank


Jelentős kamatemelés után recessziós figyelmeztetést adott ki a Bank of England.

Fél százalékponttal, az eddigi 1,25 -ről 1,75 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England; ekkora kamatemelésre legutóbb 27 éve volt példa.

A kamatemelés annyiban nem volt váratlan, hogy a brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az éves infláció júniusban 9,4 százalékos volt. A brit jegybank előrejelzésében úgy véli, a pénzromlás üteme több, mint 13 százalékos lesz az év végén az emelkedő energiaárak nyomán.

A Bank of England a kamatdöntéssel együtt ismertette felülvizsgált éves makrogazdasági prognózisait, mely szerint a szigetország gazdasága a negyedik negyedévtől recesszióba süllyed, és a gazdasági visszaesés 2023-ban is kitart. Elemzésük szerint a recesszió összesen 2,25 százalékkal mérsékli a brit GDP-t.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Havonta kétszer kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől – a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

2022. december 2.

A társasági határozat bírósági felülvizsgálata

A társasági határozat felülvizsgálatára irányuló per vagyonjogi per. Nincs helye a felülvizsgálat engedélyezésének a joggyakorlat egységének vagy továbbfejlesztésének biztosítására hivatkozva, ha a fél nem jelöli meg azokat a határozatokat, amelyek miatt a joggyakorlatot széttartónak tekinti, illetve a felvetett jogkérdés különleges súlyára, illetve társadalmi jelentőségére hivatkozva, ha a felvetett jogkérdés nem mutat túl az egyedi ügy keretein. – a Kúria eseti döntése.