Részvénytársasággá alakult a Stadler vasúti járműgyártó budapesti központja


Részvénytársasággá alakult a Stadler cégcsoport magyarországi vezérképviseleti feladatát ellátó budapesti leányvállalata 2023. július 1-től, a változást a projektek ellenőrzésével, a magyar beszállítói lánc erősítésével bővülő feladatkör indokolta – közölte a svájci központi vasúti járműgyártó hétfőn.

A Stadler Trains Magyarország Zrt. irányítását három fős igazgatóság látja el, az elnöki tisztséget Homolya Róbert tölti be, feladata a vállalat hazai stratégiájának megtervezése, végrehajtása. Az operatív munkát a vállalatcsoportnál különböző funkciókat 15 éve betöltő Kiss Csaba irányítja vezérigazgatói minőségben. A tulajdonos képviseletében a igazgatóság harmadik tagja Peter Spuhler, a Stadler vállalatcsoport elnöke.

A budapesti központ részvénytársasággá alakulása a Stadler szolnoki és pusztaszabolcsi leányvállalatainak működését és irányítását nem érintik.

A Stadler budapesti központja 2005-ben alakult, hogy támogassa a FLIRT motorvonatok magyarországi megrendelésének lebonyolítását. Azóta a vállalatcsoport 143 FLIRT vonatot, 40 KISS emeletes motorvonatot, és 12 Citylink tram-traint értékesített Magyarországon.

A Stadler magyarországi munkavállalóinak létszáma meghaladja a 750 főt, összesített 2022-es árbevétele több mint 57 milliárd forint volt, az előző évhez képest mintegy 6,5 százalékkal bővült.

A 2022-es konszolidált auditált cégcsoport adatok szerint a Stadler megrendelésállománya tavaly rekordmagasságot ért el, 8,6 milliárd svájci frankot tett ki, ami 54 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cégcsoport tavalyi árbevétele 3,2 százalékkal, 3,8 milliárd svájci frankra nőtt. Árbevétel alapján a Stadler a világ 3. legnagyobb vasúti járműgyártója a kínai CRRC és az Alstom mögött.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Jól megy a Mercedesnek Kecskeméten

Tovább növelte árbevételét a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2023-ban, az előző évi, csaknem 4 milliárd euróval szemben tavaly több mint 5 milliárd eurót ért el; és az adózás előtti nyeresége is nőtt, a 2022-es több mint 96 millió euró után tavaly mintegy 103 millió euró lett – közölte a társaság.

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.