Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., növekedett a Gebrüder Weiss


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt – közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél – közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Az ország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja továbbiakban is folytatni kívánja beruházásait és a nemzetközi terjeszkedést, és növelné a kisbefektetők arányát a tulajdonosi struktúrában. Ez utóbbi érdekében az UBM részvények 1:20 arányú felosztását tervezik – írták.

A közlemény szerint a csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékkal nőhet 2023-2025-ben – a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve -, és elérheti az évi 350 milliárd forintot az időszak végére.
„A lezárt fél év eredményei alapján úgy látjuk, hogy az UBM Nyrt. és kapcsolódó leányvállalatai piaci helyzete stabil, az UBM a magyar mezőgazdaság megkerülhetetlen szereplője, első számú takarmánygyártója, a regionális terjeszkedés feltételei adottak, és elérhető az éves egymillió tonnás takarmánygyártás, valamint a kétmillió tonnás takarmány-alapanyag kereskedelem” – fogalmaztak.

A jelentés szerint regionális jelenlét alatt első körben a Kárpát-medence országait értik, azaz Magyarországon kívül Szlovákiát, Ukrajnát, Romániát és Szerbiát. További stratégiai célként jelölték meg Bulgáriát, Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót, valamint Albániát.

Ezen országokban még nem alakultak ki az intenzív állattartás feltételei, ez azonban az elkövetkező öt-tíz évben meg fog változni, ehhez dinamikusan csatlakozva ki lehet építeni azt az üzemhálózatot, amely az így keletkező takarmányigényt fedezni tudja – jegyezték meg.

A cégcsoport Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában rendelkezik termelőüzemmel. Tavaly adták át új takarmánykeverő üzemüket a szlovákiai Hernádcsányban. A 6,7 millió eurós, részben pályázati forrásból megvalósult beruházásnak köszönhetően tizedével, évi 840 ezer tonnára növekedett a csoport takarmánygyártási kapacitása.

E fejlesztésnek is köszönhetően tovább bővülhet az UBM exporttevékenysége is; a társaság jelenleg 15 országba – elsősorban Olaszországba, Romániába és Ausztriába – exportál termékeket, ebből származik árbevételének mintegy 46,5 százaléka.

A mintegy 390 alkalmazottal rendelkező UBM Csoport hét termelő telephellyel rendelkezik Szelestén, Környén, Tökön, Mátészalkán, Szentesen, Hernádcsányban és Kerelőszentpálon, központi irodája Pilisvörösváron található. A jelentés alapján a cég saját tőkéje 2022. december 31-én mintegy 14 milliárd forintot tett ki. Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik. Legutóbb 29 400 forinton kereskedtek velük, ez volt egyben az elmúlt egy év legmagasabb ára is, míg a legalacsonyabb 24 000 forintot tett ki.

Tovább nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A tájékoztatás szerint a társaság szegedi és polgári új telephelyének megnyitásával teljessé tette magyarországi regionális logisztikai raktárhálózatát. A nemzetközi vállalat magyar leányvállalata 1,5 millió küldeményt továbbított tavaly.

Emlékeztettek arra, hogy a társaság 2022 negyedik negyedévében 10 milliárd forint értékű logisztikai beruházás kivitelezését kezdte meg Dunaharasztiban.

A közlemény szerint a Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat 3,01 milliárd euró nettó árbevételt ért el 2022-ben, ami 18 százalékkal haladja meg az előző évi 2,54 milliárd eurós eredményt. A közúti szállítmányozási üzletág 1,47 milliárd eurós forgalmat ért el, 16 százalékkal többet, mint 2021-ben. A légi és tengeri szállítmányozási terület 1,27 milliárd euróval és 24 százalékos forgalomnövekedéssel zárt.

A lauterachi (Ausztria) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG globális, teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalat mintegy 8400 munkavállalót foglalkoztat, és 180 saját tulajdonú telephellyel rendelkezik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. nettó értékesítési árbevétele 28,73 milliárd forint volt 2021-ben az előző évi 22,01 milliárd után, adózott eredménye pedig 1,39 milliárd forint a 2020-ban elért 769 millió forint után.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

DLA Piper: átalakulóban a hazai energiapiac

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutatja, mi a kibervédelem minimuma

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.