Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., növekedett a Gebrüder Weiss


Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt – közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél – közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Az ország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja továbbiakban is folytatni kívánja beruházásait és a nemzetközi terjeszkedést, és növelné a kisbefektetők arányát a tulajdonosi struktúrában. Ez utóbbi érdekében az UBM részvények 1:20 arányú felosztását tervezik – írták.

A közlemény szerint a csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékkal nőhet 2023-2025-ben – a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve -, és elérheti az évi 350 milliárd forintot az időszak végére.
„A lezárt fél év eredményei alapján úgy látjuk, hogy az UBM Nyrt. és kapcsolódó leányvállalatai piaci helyzete stabil, az UBM a magyar mezőgazdaság megkerülhetetlen szereplője, első számú takarmánygyártója, a regionális terjeszkedés feltételei adottak, és elérhető az éves egymillió tonnás takarmánygyártás, valamint a kétmillió tonnás takarmány-alapanyag kereskedelem” – fogalmaztak.

A jelentés szerint regionális jelenlét alatt első körben a Kárpát-medence országait értik, azaz Magyarországon kívül Szlovákiát, Ukrajnát, Romániát és Szerbiát. További stratégiai célként jelölték meg Bulgáriát, Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót, valamint Albániát.

Ezen országokban még nem alakultak ki az intenzív állattartás feltételei, ez azonban az elkövetkező öt-tíz évben meg fog változni, ehhez dinamikusan csatlakozva ki lehet építeni azt az üzemhálózatot, amely az így keletkező takarmányigényt fedezni tudja – jegyezték meg.

A cégcsoport Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában rendelkezik termelőüzemmel. Tavaly adták át új takarmánykeverő üzemüket a szlovákiai Hernádcsányban. A 6,7 millió eurós, részben pályázati forrásból megvalósult beruházásnak köszönhetően tizedével, évi 840 ezer tonnára növekedett a csoport takarmánygyártási kapacitása.

E fejlesztésnek is köszönhetően tovább bővülhet az UBM exporttevékenysége is; a társaság jelenleg 15 országba – elsősorban Olaszországba, Romániába és Ausztriába – exportál termékeket, ebből származik árbevételének mintegy 46,5 százaléka.

A mintegy 390 alkalmazottal rendelkező UBM Csoport hét termelő telephellyel rendelkezik Szelestén, Környén, Tökön, Mátészalkán, Szentesen, Hernádcsányban és Kerelőszentpálon, központi irodája Pilisvörösváron található. A jelentés alapján a cég saját tőkéje 2022. december 31-én mintegy 14 milliárd forintot tett ki. Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik. Legutóbb 29 400 forinton kereskedtek velük, ez volt egyben az elmúlt egy év legmagasabb ára is, míg a legalacsonyabb 24 000 forintot tett ki.

Tovább nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A tájékoztatás szerint a társaság szegedi és polgári új telephelyének megnyitásával teljessé tette magyarországi regionális logisztikai raktárhálózatát. A nemzetközi vállalat magyar leányvállalata 1,5 millió küldeményt továbbított tavaly.

Emlékeztettek arra, hogy a társaság 2022 negyedik negyedévében 10 milliárd forint értékű logisztikai beruházás kivitelezését kezdte meg Dunaharasztiban.

A közlemény szerint a Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat 3,01 milliárd euró nettó árbevételt ért el 2022-ben, ami 18 százalékkal haladja meg az előző évi 2,54 milliárd eurós eredményt. A közúti szállítmányozási üzletág 1,47 milliárd eurós forgalmat ért el, 16 százalékkal többet, mint 2021-ben. A légi és tengeri szállítmányozási terület 1,27 milliárd euróval és 24 százalékos forgalomnövekedéssel zárt.

A lauterachi (Ausztria) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG globális, teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalat mintegy 8400 munkavállalót foglalkoztat, és 180 saját tulajdonú telephellyel rendelkezik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Gebrüder Weiss Szállítmányozási és Logisztikai Kft. nettó értékesítési árbevétele 28,73 milliárd forint volt 2021-ben az előző évi 22,01 milliárd után, adózott eredménye pedig 1,39 milliárd forint a 2020-ban elért 769 millió forint után.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból

Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.

2023. június 2.

Szellemi alkotások az üzleti forgalomban

Dr. Borbás Máté, az SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédje és Keményvári Bálint, az SBGK szabadalmi ügyvivője beszéltek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a saját tapasztalatukról a Wolters Kluwer Hungary által szervezett webináriumon május 11-én., amelyről a jelen cikkünkben számolunk be Önöknek.