Stagnáló pályán: Az építőipar változásai 2023 augusztusig


Augusztusban az építőipari cégtrend hibernált állapotot mutatott. A szezonálisan jellemzően amúgy is alacsonyabb alapítási kedv tovább csökkent, a megszűnések viszont nőttek, amik így nem követték a szokásos szezonális trendet. Az új eljárásokon belül a felszámolások aránya meghaladta az 50%-ot, melyeknek egy jelentős része már nem a járványhoz köthető. Az augusztus tovább erősítette az építőipar változó tendenciáit.

A KSH adatai alapján 2023-ban ellentétes tendenciák voltak az építőiparban: míg az épületek építésében növekedés figyelhető meg, addig az ágazat többi részében továbbra is csökkenés áll fenn. 2023 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 5,3%-kal csökkent. A szerződésállomány jelentős visszaesést mutat az előző évhez képest, kivéve az épületek építésére vonatkozó szerződéseket, ahol enyhe növekedés érzékelhető. Az épületek építése úgy tűnik, pozitív erőt képvisel az építőipari piacon, míg az egyéb területek és a szerződésállomány dinamikája továbbra is elmarad az elvárttól.

Az OPTEN adatbázisa szerint az építőipar augusztusi cégmozgása visszafogott volt. Bár volt egy enyhe cégszám csökkenés, de ez nem érte a 10-es értéket sem. Augusztusban hagyományosan kevésbé intenzívek a cégalapítások és a megszűnések, ez az időszak évek óta alacsonyabb aktivitást mutat, mint a környező hónapok.

Az elmúlt négy év adatai azt mutatják, hogy az építőipari vállalkozások dinamikája változóban van. Míg korábban a cégalapítások száma magasabb volt, most visszafogottabb lendület érzékelhető. Ugyanakkor a megszűnések aránya emelkedett az idei évben. „Az alapítások ugyan még meghaladják a megszűnéseket, viszont a különbség köztük egyre kisebb, ami azt mutatja, hogy a cégmennyiség csak minimálisan nőtt. Az idei évben ez az érték alig közelítette meg a százat. Ha az előző évek trendjeit nézzük, akkor ennek a tízszerese sem lenne meglepő, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 2021-ben a mostaninál ötvenszer nagyobb volt a különbség augusztus végéig.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az alapítások visszafogott mértéke a gazdasági kihívásokat tükrözi. Az elmúlt évek trendjei alapján úgy fest, az idei évben az alapítások száma éves szinten talán az 5 000-es számot súrolja, de még az ennél alacsonyabb érték sem lenne meglepő, tekintettel arra, hogy augusztusig csak valamivel több mint 3,3 ezer új cég jött létre. Ez a mennyiség a teljes építőiparban működő vállalkozásoknak csak az 5 %-át teszi ki. Év elejétől vetítve ez az adat az elmúlt öt év legvisszafogottabb mutatója, és az éves 5 000-es becslés is hasonló jelzővel illethető.

Augusztusig több mint 3,2 ezer cég szűnt meg, ami már megfelel vagy meghaladja a 2020-2021-es teljes évi adatot, és nagyon közel áll a 2022-es és a 2019-es év teljes éves értékéhez. Az előző évek trendjeit figyelembe véve elmondható, hogy 2023-ban várhatóan az elmúlt öt év legnagyobb éves megszűnése lesz tapasztalható.

Augusztusban az új eljárások száma nem emelkedett kiemelkedően, sőt a kényszertörlési eljárásokon kívül havi szinten csökkenést tapasztalhattunk. Viszont az év elejétől kezdve indított eljárások kumulált száma – a végrehajtási eljárásokat nem számítva – már jelentős növekedést mutat, megközelítve a 6,5 ezres értéket. Ezen érték – 2022 kivételével – másfélszerese a korábbi évek teljes évi eljárásainak. 2022-ben a moratórium feloldásának hatására az eljárások száma kiugróan magas volt, elérve a 8,5 ezres értéket, és előreláthatólag az idei év hasonló szinten zár. Augusztus hónapban a felszámolási eljárások több mint 50 %-át 3-5 éves vállalkozások tették ki, míg a második helyen a 3 évnél fiatalabb cégek állnak, akik az összes esetnek körülbelül az ötödét képviselték.

„Bár a jelenlegi cégtrend nem mutat tömeges bedőlést, bizonyos jelek aggodalomra adhatnak okot az építőiparban. A 2023-as év alacsony cégalapítási mutatói, valamint az elmúlt öt év várhatóan legmagasabb megszűnési értéke már azt jelzi, hogy az építőipari szektor térnyerése korlátozottabbá válik. A jeleket

súlyosbítja, hogy az új eljárások között a felszámolási eljárások aránya meghaladja az 50 %-ot, és ezen belül több mint egyharmaduk már nem köthető a járványhoz kapcsolódó intézkedésekhez.” – osztotta meg gondolatait Alföldi Csaba, az OPTEN szakértője.

Az építőiparban működő egyéni vállalkozók száma augusztusban enyhén emelkedett, ami továbbra is az idei évi trendet követi. Mindazonáltal ez a növekedés hét hónapon keresztül az ezres nagyságrendet csak éppen elérte, ami a teljes szektorhoz képest csak 1 %-os növekedésnek számít. Az augusztusi emelkedés lényegében formai, mivel az újonnan csatlakozók száma ebben a hónapban volt a legkisebb, még a 700-as számot sem érte el. Azoknak a száma, akik elhagyták a szektort, alacsonyabb volt – mindössze 500 –, mint az újonnan érkezőké, azonban közel háromszázzal többen szüneteltették a tevékenységüket, mint az előző hónapban.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) augusztusra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 15,51 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Tolna és Somogy vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Heves, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Forrás: Opten Informatikai Kft.   sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Figyelni kell az FSR betartására, különben gigantikus bírság jöhet

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást– hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.

2023. november 28.

Több kereskedelmi üzletlánc is zárva lesz december 24-én

Több kereskedelmi üzletlánc, így a PENNY Market Kft., a Lidl Magyarország, a Rossmann és a Mountex is zárva lesz december 24-én, a megelőző napokban azonban a boltok jellemzően hosszabb nyitva tartással várják majd a vásárlókat – közölték az áruházak az MTI-vel.