Stagnált a német gazdaság


Németország túljutott a technikai recesszión.

Stagnált a gazdaság Németországban a második negyedévben, a hazai össztermék (GDP) nem változott az előző három hónaphoz képest – jelentette pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A hivatal a július végén közölt becslését megerősítve közölte, hogy a GDP – szezonális és naptárhatással kiigazítva – „nem csökkent tovább” az április-júniusi időszakban.

Az előző két negyedév technikai recessziót jelentő „csekély mértékű visszaesése után tavasszal stabilizálódott a német gazdaság” – hangsúlyozta Ruth Brand, a Destatis elnöke.

A fogyasztás két negyedévi visszaesés után enyhén, 0,1 százalékkal nőtt 2023 első negyedévéhez képest. A háztartások fogyasztása stagnált, a kormányzati fogyasztási kiadások 0,1 százalékkal nőttek. Ugyancsak 0,1 százalékkal nőtt a feldolgozóipar teljesítménye, míg az építőipar 0,2 százalékkal emelkedett, az export viszont 1,1 százalékkal csökkent, az import pedig stagnált az első negyedévhez viszonyítva.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal csökkent a német GDP a naptárhatások kiszűrésével végzett számítások szerint – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség immár 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót – közölte a szervezet hétfőn.

2024. május 27.

Feladtunk egy hirdetést a Facebook Marketplace-en. Aki nem figyel, annak az összes pénzét leemelhetik

Hogy önnek már ne kelljen: feltettünk egy hirdetést, és hagytuk magunkat, bedőltünk az AirPodsunkért szinte azonnal bejelentkező csalónak a Facebook Marketplace-en. Majdnem teljesen végigvittük azt, amit tőlünk kért, és kijelenthető: mára egészen profik lettek a csalások. Ugyanakkor, ha figyel néhány intő jelre, kibabrálhat a pénzére utazó kiberbűnözőkkel. – a HVG cikke.

2024. május 27.

A BKIK a vállalkozásindításban is segíti a tehetséges fiatal szakembereket

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti szakmát tanuló fiatalok az országos szakmai versenyek döntőjén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A budapesti szakképző iskolák végzősei 35 érmet szereztek 27 szakmában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tegnap nagyszabású ünnepségen vállalkozásindítási inkubációs támogatással és nagyértékű vásárlási utalvánnyal jutalmazta a budapesti dobogósokat, illetve felkészítő tanáraikat.