Súlyosbodhat a munkanélküliség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Központi Bank (EKB) most már szinte biztosra veszi, hogy jövőre visszatér a gazdasági növekedés az euróövezetbe, ez azonban nem fogja megállítani a munkanélküliség súlyosbodását.

Az EKB szeptember elején javította előrejelzéseit: most 3,8-4,4 százalék közötti átlagos GDP-csökkenésre számít az euróövezetben idén, jövőre pedig az övezet hazai össztermékének (GDP) alakulását mínusz 0,5 százalék és plusz 0,9 százalék között tartja elképzelhetőnek.

Az előző, júniusi előrejelzésében még 5,1-4,1 százalék közötti gazdasági visszaesést jósolt a bank idénre, és mínusz 1 százalék és plusz 0,4 százalék közötti GDP-alakulást jövőre. Következő, várhatóan tovább módosított előrejelzését december elején közli az EKB.

Az euróövezet átlagában a munkanélküliség 9,6 százalékosra nőtt augusztusban – az EU statisztikai hivatalának utolsó összesítésre szerint – a júliusi 9,5 százalékról. Tavaly augusztusban 7,6 százalékos volt az arány. Idén augusztusban 15,165 millióan kerestek munkát hiába az euróövezetben.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

A Magyar Suzuki stabil évet zárt 2023-ban

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen – mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. Vezérigazgatója.

2024. június 12.

Tavaly is aktív volt a GVH

Mint minden évben, idén is közzétette a Gazdasági Versenyhivatal az előző évi tevékenységről szóló beszámolóját. Az Országgyűlés részére készített jelentésben a GVH részletesen beszámol a hatóság 2023-as tevékenységéről: az indított és lezárult versenyhatósági eljárásokról, a lefolytatott átfogó ágazati vizsgálatokról, illetve a kiszabott bírságok alakulásáról. A beszámoló alapján a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners szakértője bemutatja a hatóság versenyfelügyelet terén végzett tevékenységét, különös hangsúlyt fektetve a vállalkozások számára orientáló információkra.