Századvég: érdemben javult a konjunktúraérzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A háztartások és a vállalkozások konjunktúraérzete is érdemben javult, az ezt tükröző index mindkét csoportnál megközelítette a koronavírus előtti értékét – közölte a Századvég Gazdaságkutató októberi felmérése eredményeit.

A lakosságnál – 2,9 pontról, -1,5-re emelkedett, a vállalatoknál -3,0 pontról -0,2 pontra javult a -100 és +100 közötti skálán a konjunktúraérzet. Amennyiben a magyar gazdaság dinamikus növekedése folytatódik, a két konjunktúraindex tovább emelkedhet, ehhez azonban több tényező együttállására is szükség van. Példaként az infláció csökkenését, valamint az ipart és az építőipart érintő alapanyaghiányt, illetve a vállalati szektort érintő energiaársokkot és a szállítási nehézségek mérséklődését említették.

Az infláció megítélése a legkedvezőtlenebb

Az egyes lakossági konjunktúraindexek közül továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése a legkedvezőbb: ennek alindexe az előző hónapban mért +6,5 pontról +9,2 pontra emelkedett októberben. Kisebb mértékű javulás tapasztalható az anyagi helyzet és a gazdasági környezet megítélésében is: az előbbi -5,1 pontról -4,3-re, míg utóbbi -3,7-ről -1,4 pontra változott.

Ugyanakkor az infláció megítélése az előző havi -30,8 pont után októberben visszakorrigált augusztusi értéke környékére, és így -36,3 pontot tett ki, így a négy alindex közül továbbra is ennek a megítélése a legkedvezőtlenebb.

konjunktúra

A vállalati felmérésben az alindexek közül az iparági környezet esetében kismértékű romlás következett be, +15,3 pontról +14,7 pontra, ennek ellenére továbbra is ennek az alindexnek az értéke a legkedvezőbb. A legnagyobb javulás a gazdasági környezet megítélésében történt, a mutató értéke az előző havi -5,0 pontról +2,4-re emelkedett, ami azt jelzi, hogy megítélése pozitívvá vált, erre legutóbb 2020 januárjában volt példa.

A termelési környezet megítélése kismértékben, -5,3-ről -3,9-re emelkedett, ezzel szemben az üzleti környezetnél többségbe kerültek a pozitív válaszok, így -3,5-ről +0,5 pontra javult.

Kevesebbeknek romlott a helyzete

A felmérés szerint a legnagyobb mértékű és önmagában is jelentős javulás az előző 1 év gazdasági helyzetének megítéléseben következett be. A szeptemberi 22,1 százalék után a megkérdezettek 14,2 százaléka mondta, hogy a gazdasági helyzet jelentősen, míg 31,3 százalék után 23,9 százaléka, hogy kismértékben romlott az elmúlt egy évben. Egyúttal arra is rámutattak, hogy 17,9 százalékról 27,9 százalékra nőtt azok aránya, akik kismértékben, míg 6,0 százalékról 13,9 százalékra azoké, akik jelentősen javulónak értékelték a gazdasági helyzetet az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A második legnagyobb arányú, szintén pozitív irányú változás az ország versenyképességének elmúlt 1 évre vonatkozó megítélésében történt: a versenyképességet kismértékben javulónak a szeptemberi 22,0 százalék után októberben 28,9 százalék ítélte, míg jelentősen javulónak 6,1 százalék helyett 12,0 százalék.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Ritkán vásárolnak ingatlant a külföldiek

Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár: az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

2024. május 29.

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.

2024. május 29.

Áprilisban a vendégéjszakák száma 4,7, a vendégeké 1,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).