Telekom: a mobiladat húzta a mobilpiac növekedését


A mobilpiac növekedése leginkább a mobiladatból származott tavaly, több mint 30 százalékkal nőtt az egy főre jutó átlag havi mobiladat-fogyasztás: tavaly a negyedik negyedévben 8,6 gigabyte-ra (GB) nőtt, az előző év azonos negyedévi 6,4 GB-ról, és a következő negyedévekben is hasonló növekedés várható – mondta Szabó Melinda, a Magyar Telekom Nyrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a cég gyorsjelentését követő háttérbeszélgetésen, csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: a vezetékes adatforgalom szintén 30 százalékkal bővült egy év alatt, a forgalmi maximumokat összevetve. A tavalyi év már a második, amit a járvány érintett, így nehéz összehasonlítani az előző, vagy akár a korábbi évekkel is – jegyezte meg. A vezérigazgató-helyettes úgy vélte, sikeres évet zártak, ami nemcsak a pénzügyi-kereskedelmi adatokban mutatható ki, hanem a vállalat társadalmi szerepvállalásában és a márka elismertségében is.

Szabó Melinda bejelentette: az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel a Telekom ügyfeleinek 2022. február 1-től visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa.

Ismertette: a mobil ügyfelek (SIM kártya) száma tavaly 3,8 százalékkal 5,6 millióra nőtt, ezen belül a szerződéses előfizetőké 3,9 százalékkal 3,6 millióra. A mobil ügyfelek 6,1 százaléka 5G képes készüléket használ.

A vezetékes hálózatfejlesztésben 401 ezer új optikai elérést építettek ki, 40 ezer kábeles elérési pontot fejlesztettek gigabitképessé. Már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 69 százaléka képes az elméleti gigabites sebességre. A cég az elmúlt hat évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére – sorolta.

A mobil ügyfeleken belül a feltöltőkártyás ügyfelek száma 5 százalékkal 1,45 millióra csökkent tavaly, ez a trend már évekkel ezelőtt kezdődött, miközben sokan áttérnek a havidíjas előfizetők közé. A vezérigazgató-helyettes ezt az ügyfélkört is fontosnak nevezte. A vezetékes szélessávú előfizetők száma több mint 7 százalékkal 1,4 millióra nőtt.

Kitért arra, hogy a 3G hálózat lekapcsolását idén nyár közepére tervezik, közben folyamatosan figyelik az ügyfelek adatforgalmát: a hang és adatforgalom túlnyomó része már 4G hálózaton zajlik. Aktívan keresik az érintett ügyfeleket, az NMHH készülékcsere kezdeményezését támogatják, erről folyamatosan tájékoztatnak – közölte kérdésre.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes értékelése szerint a Telekom egyik legsikeresebb évét zárta tavaly, infrastruktúra-befektetéseik megtérültek, a gigabites hálózatfejlesztés az idén folytatódik. Az idei évre a Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet, ez 3 százalékkal több a 2020-asnál – ismertette. A vállalat 2023-ra és 2024-re mérsékelt éves növekedéssel számol mind az árbevételt, mind a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) illetően.
A piaci verseny végső soron az ügyfeleket szolgálja – így reagált a 4iG-vel kapcsolatos legutóbbi bejelentésre. Két-három területre fókuszálnak, ezek között a biztonságot, a szoftverfejlesztést emelte ki, és jelezte: folyamatosan követik a piaci fejleményeket.

A Magyar Telekom szerdán közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentése szerint az összbevétel 2,5 százalékkal, 193,6 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, így az éves árbevétel 700,1 milliárd forint lett, 4,0 százalékkal több, mint 2020-ban. Az adózott eredmény éves szinten 18,0 százalékkal 18,8 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, és 35,7 százalékkal, 62,8 milliárd forintra a teljes év során. A növekedés az erős működési teljesítménynek, a javuló költséghatékonyságnak és a kedvezőbb pénzügyi eredményeknek tudható be.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 400 forint, a legmagasabb 439 forint volt.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. december 10.

300 millióra bírságolta a GVH a Telekomot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 310 milliós bírságot rótt ki a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit. A cégnek emellett kompenzációként 4 gigabyte (GB) többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztói számára – közölte a GVH.
2020. február 26.

Az elrettentést célozza a Telekom-bírság

Három héten belül a második súlyos büntetést szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Telekomra, mert a társaság megtévesztette a fogyasztókat. Amíg január végén 350 millió forint volt a büntetés mértéke, ezúttal ennek majdnem a dupláját, 670 millió forintot kell kifizetnie a vállalatnak.
2021. szeptember 13.

A 4iG tulajdonába kerül az Invitech

A 4iG Nyrt. tulajdonába kerül az Invitech ICT Services Kft. és leányvállalata, az InviTechnokom Kft., miután a 4iG társaság hétfőn adásvételi szerződést kötött a cégeket tulajdonló ciprusi Rotamona Limiteddel – közölte a 4iG Nyrt.