A koronavírus átszabta a kártyás fizetéseket Koronavírus


A magyar banki ügyfelek 58 százaléka napi szinten használja kártyáját bolti fizetéseknél, a megkérdezettek 72 százaléka pedig havonta több alkalommal fizet így – közölte a Mastercard.

A kártyahasználati szokásokkal összefüggő kutatást a Mastercard megbízásából a Free Association végezte 2021 novemberében. A felmérés a 18-65 éves, városban élő, bankszámlával rendelkező lakosságra reprezentatív.

A közlemény szerint gyökeres változást idézett elő a pandémia a napi fizetési szokásokban: sokan fordultak a biztonságosabb, digitális fizetési módok felé a készpénzhasználattal szemben. Az így előidézett változások maradandónak bizonyultak Magyarországon. Példaként említették, hogy a megkérdezettek 46 százaléka gyakrabban fizet kártyával, mint korábban, míg 2020-ban 43 százalékuk nyilatkozott így.

A felmérés szerint 2021-ben a válaszadók 22 százaléka tért át a kártyás fizetésre úgy, hogy korábban kizárólag készpénzzel fizetett. A kártyát nem használók aránya pedig 4 százalékra csökkent a városi lakosság körében, míg a járvány előtt, 2019 novemberében még 9 százalékon állt ez a mutató.

A felmérésben a bolti kártyás fizetések motivációiról, előnyeiről is kérdezték a résztvevőket, akiknek 77 százaléka a gyorsaságot, 68 százaléka a költések követhetőséget emelte ki, 57 százaléka pedig megjegyezte, hogy a kártyás fizetésekkel hozzájárulhatnak a gazdaságfehérítéshez is.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

Drága világ vár a környezetszennyező vállalatokra

Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re, és az óriási kereslet hatására ezek egységára akár meg is hatszorozódhat – derül ki az EY tanulmányából.

2022. június 27.

Jelentősen romlottak a fogyasztói várakozások

A GKI konjunktúraindexe május után júniusban is csökkent 15 havi mélypontra jutva, az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 ponttal estek az előző hónaphoz képest.