Teljes kapacitással működik a Vajda-Papír, bővült a soproni Horváth Fólia Kft.


Idén már teljes kapacitással működött Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír tavaly átadott új dunaföldvári gyáregysége, amely a generálkivitelező STRABAG Generálépítő Kft-vel ipari és energetikai építmény kategóriában elnyerte a 2023. évi Építőipari Nívódíjat – közölte a vállalat.

Teljes kapacitással működik a Vajda-Papír tavaly átadott új dunaföldvári gyáregysége

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette, hogy az új gyáregység éves alapanyagpapír-termelése idén elérte a 115 ezer tonnát, a gép teljes kapacitással működik, a megtermelt alapanyag 80 százalékát a saját üzemben használták fel, 20 százalék exportra került.

A csoport 2018 óta termel dunaföldvári üzemében a gyártáshoz szükséges higiéniai alappapírt, de a termelés felfutásával szükség volt a kapacitás növelésére. A tavalyi beruházás, amellyel háromszorosára növelték a cég addigi alappapír-gyártási kapacitásait, 16 milliárd forintba került, a fejlesztést a magyar kormány 5,5 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel Európa legnagyobb higiéniai papírgyártó kapacitása jött létre Dunaföldváron, és lehetővé vált, hogy a vállalatcsoport teljes alappapír igényét a saját üzemükben állítsák elő, sőt erősítsék külpiaci pozícióikat is – hangsúlyozta Vajda Attila a közleményben. Megjegyezte, hogy a beruházást zöld kötvények kibocsátásával is finanszírozták, 9,9 milliárd forint értékben.

Az ügyvezető igazgató úgy vélte, az Építőipari Nívódíj is elismerése az elmúlt évek helyesen megválasztott célkitűzéseinek, hogy a higiéniai papírgyártás és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg. Erre az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak – mondta. Példaként említette, hogy a saját előállítású alapanyag biztosításával – a kieső szállítások révén – jelentős – évi mintegy 400 ezer liter – üzemanyag-megtakarítást értek el. Csökkent a működéshez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás és fenntarthatóbb lett a gyártási folyamat: 1 tonna alappapírt akár 26 százalékkal kevesebb villamos energiával és 70 százalékkal kevesebb víz felhasználással állítanak elő, mint a korábbi technológiával működő átlagos papír üzemek.

Becsky Álmos, a STRABAG műszaki területi igazgatója ismertette, hogy a papírgyártás speciális gyártási körülményei miatt egyedi megoldásokat kellett választani már a tervezésnél és értelemszerűen az építésnél, fontos feladat volt például a vasbeton- és fémszerkezetek anyagválasztása és felületi védelme, a belső gyártótér magas üzemi hő- és páraterhelése, a zaj és rezgésvédelem, a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képesség sajátos megoldásokat és csomópontokat tett szükségessé. Speciális alapozás készült a papírgép alatt, ahol cölöpalapokra támaszkodó géppince létesült. Az építés együtt haladt a technológiai szerelésekkel, ami rendkívüli kihívást és a projektrésztvevőkkel összehangolt munkafolyamatokat jelentett a kivitelezésnél. Az ÉVOSZ indoklása szerint az épület kivitelezési munkáinak kivételesen magas szakmai színvonala alapján ítélte oda az elismerést – jegyezte meg.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013-óta Norvégiában is jelen van egy több mint 130 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50 százalékát exportpiacokon értékesítik. A cég első féléves nettó árbevétele több mint 29 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 21,5 milliárd forintot tett ki,  az erre az időszakra eső EBITDA 2,977 milliárd forintra nőtt a tavaly azonos időszaki 21 millió forintról.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2023-ban huszonhatodik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület által alapított díjhoz később még hét további szakmai szervezet csatlakozott.

Bővítette kapacitását a soproni Horváth Fólia Kft.

Bővítette kapacitását a soproni székhelyű Horváth Fólia Kft., amely a Széchenyi Terv Plusz program részeként 474,09 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást kapott – tudatta a csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó családi vállalkozás.

A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel a vállalat be tudott lépni a biológiailag lebomló, komposztálható alapanyagokból előállítható, egyszerhasználatos műanyag termékek piacára. A beruházás részeként a cég 1200 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot és raktárépületet építtetett és bővítette gépparkját a biológiailag lebomló alapanyagokból, jó minőségű fóliák megbízható gyártására alkalmas berendezéssel.

Üzembe helyeztek egy napelemes rendszert is, így a vállalat energiaigényének egy részét megújuló energia biztosítja, emellett a gyártás optimalizációja érdekében ipar 4.0 szoftvereket vezettek be.

A cég honlapja szerint a beruházás összköltsége 948 millió forint volt, a fejlesztésre ötven százalékos támogatottságot nyertek. Közölték, hogy hagyományos műanyag ipari és csomagoló fóliákat állítanak elő. Hozzátették: a fejlesztésre azért volt szükség, mert a környezetvédelem és a fenntarthatóság miatt egyre többen választják a biológiailag lebomló és újrafeldolgozott csomagolóanyagokat, emellett az európai uniós és a magyar jogszabályi háttér is egyre szigorúbb a műanyag termékek előállításával kapcsolatban.

A Horváth Fólia Kft. éves szinten mintegy 2600 tonna csomagolóanyagot gyárt, a fejlesztéssel kapacitása 20-25 százalékkal nő. Jelenleg 25 embert foglalkoztatnak, de a beruházás révén 2-3 új munkahelyet is tudnak teremteni.

A cég belföldi és külföldi piacra is termel, az export adja a bevétel mintegy 20 százalékát. A nyilvános céginformációs adatok szerint a Horváth Fólia Kft. tavaly 2,74 milliárd forint árbevételt ért el, 705 millió forinttal többet, mint 2021-ben. Adózott eredménye 253 millió forint lett, 233 millió forinttal több, mint 2021-ben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. március 1.

Derűlátóbbak a cégvezetők

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. március 1.

Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.