Tizenöt százalékkal emeli a béreket a Rába Nyrt.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lezárult a bértárgyalás a Rába Járműipari Holding Nyrt. valamennyi vállalata és a szakszervezetek között, amelynek eredményeként a korábbi évekhez képest másfélszeres mértékű, 15 százalékos átlagos alapbérfejlesztést hajtanak végre a csoportnál idén január 1-től – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat kedden.

A közlemény szerint a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben nagyobb szerepet kap a teljesítményarányos bérezés, emellett a vállalat jelentős hangsúlyt fektet további ösztönzőrendszerek kidolgozására, a meglévők átalakítására.

Az elérhető összbérnövekedés egyes munkavállalóknál a megállapodásnál jóval nagyobb mértékű is lehet az előző évi egyéni teljesítmény függvényében és az összbértömeg erejéig – tették hozzá.

Az új megállapodás értelmében a bérfejlesztésen felül változatlanul megmarad az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulás, emellett átalakított formában, az egyéni teljesítményre fókuszálva, továbbra is érvényben marad a mozgóbér kifizetési rendszer.

A vállalat a munkavállalói rezsitámogatást a korábbi paraméterek mentén szintén végig viszi. A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele 2022 első három negyedévében 45,8 milliárd forint volt, 38 százalékkal nőtt éves összevetésben, adózott eredménye az egy évvel korábbi 1,1 milliárd forint után 814 millió forint veszteségbe ment át – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tavaly novemberben. A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) az első kilenc hónapban 7 százalékkal, 2,99 milliárd forintra csökkent.

A számottevően és folyamatosan növekvő beszerzési árak, valamint a késletetett továbbhárítási lehetőségek miatt az inflációs nyomás a vállalatcsoport eredménypozícióját és fedezeti szintjét jelentős mértékben negatívan befolyásolta – közölték akkor, megjegyezve, hogy kiemelt céljuk a negatív hatások semlegesítése a beszerzési költségek növekedésének érvényesítésével az értékesítési árakban.

A Rába Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papír hétfőn 1395 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1450, a legalacsonyabb 1020 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Élénkül az ingatlanpiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt – közölte saját adatai alapján az ingatlan.com.

2024. március 1.

Derűlátóbbak a cégvezetők

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be – közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2024. március 1.

Az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét erősítené az EP

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.