Több a megszűnő, mint az alakuló cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt évben 5885 céggel nőtt a társas vállalkozás száma, annak ellenére, hogy eközben 27 549 céget, azaz az összes társaság 5,1 százalékát törölték. 2011 végén még 594 097 vállalkozás neve szerepelt a cégnyilvántartásban, ez a szám 2012 végére 599 982-ra nőtt. Mindez annak következménye, hogy tavaly 35 395 céget alapítottak – tájékoztat a feketelista.hu.


A portál kimutatása szerint 2004 és 2008 között a törölt cégek köre évente a húszezret sem érte el, 2009-től – a gazdasági válság kezdetétől – viszont alaposan megugrott ez a szám. Az elmúlt négy esztendőben összesen 107 605 céget töröltek, vagyis évente átlagosan 26 901 vállalkozás kényszerült kivonulni a piacról. A bedőlésekkel egyidejűleg feltűnően sokan új vállalkozások alapításával próbálják egzisztenciájukat átmenteni. Jellemző erre, hogy az elmúlt négy év alatt összesen 182 037 új céget jegyeztettek be, mintegy 79 százalékkal többet, mint amennyit töröltek.

Egy cég a jogszabályok szerint a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolással vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés azonban nem jelenti feltétlenül egy vállalkozás összeomlását, mert annak oka lehet például a cégforma váltása, kiválás vagy összevonás is. A nagyszámú cégalapítás pedig elsősorban azzal magyarázható, hogy a törölt vállalatok megszűnésük után gyakran cégtáblát váltanak, új névvel jelennek meg a piacon. Más esetekben a munkahelyüket elvesztett alkalmazottak kényszervállalkozásba menekülnek.

A portál összesítéséből az viszont egyértelműen kitűnik, hogy tavaly a cégalapítási kedv jelentősen megcsappant; míg ugyanis 2011-ben 54 632 új cég lépett piacra, addig 2012-ben már csak 35 395-en próbálkoztak új vállalkozásba kezdeni. Ez a tendencia az idén is folytatódni látszik, hiszen az első két hónapban 2544 új vállalkozás indult, miközben ugyanez idő alatt 2724 cég dobta be a „törölközőt”, 11 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Először fordul elő, hogy többen adják fel vállalkozásukat, mint ahányan új alapításával próbálkoznak.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 24.

Bérlés vagy lakásvásárlás?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után időnként felmerül a lakásvásárlás kérdése; az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.