A héten kell fizetni a kamarának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hónap végéig csaknem minden magyar vállalkozásnak be kell fizetnie a kamarai hozzájárulás ötezer forintját. A későktől a NAV hajtja be a pénzt, akik pedig rosszul regisztráltak, azokra kényszerregisztráció vár. A kamara személyes tanácsadással és két online felület működtetésével szolgál rá a díjra.


Közel a határidő

Ismét, immár másodjára kell a hazai vállalkozásoknak 5000 forint éves kamarai hozzájárulást fizetniük – ez alól csak az agrárgazdaságban és az egyébként kötelező kamarai tagsággal működő szakmákban (orvos, ügyvéd, közjegyző) tevékenykedők jelentenek kivételt. A területileg illetékes kamarának március 31-ig kell átutalni a pénzt – amennyiben ez nem történik meg, az összeg egy tavaly novemberi törvénymódosítás nyomán köztartozásnak minősül,amit a NAV mérlegelés nélkül, adók módjára hajt be.

A vállalkozók által megfizetett kamarai hozzájárulás a területi kamarákhoz érkezik; az összeg 90 százalékát a helyben nyújtott tanácsadói szolgáltatások finanszírozására fordítják, a fennmaradó 10 százalékból az MKIK átfogó partnerkeresési- és pályázatfigyelő rendszert működtet.

Kinek? Hogyan?

Az újonnan alakuló vállalkozások a bejegyzésüket követő öt napon belül kötelesek a székhelyük szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamaránál kezdeményezni a nyilvántartásba vételüket és kamarai hozzájárulásukat megfizetni. A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek.

Akik tavaly már regisztráltak és fizettek, azoknak idén csak fizetniük kell.

A vállalkozásoknak megszűnésükről, vagy a regisztrált adataik megváltozásáról szintén 5 napon belül értesíteniük kell a kamarát – immáron díjmentesen.

Rodin szakmai konferenciák

További konferenciáinkról itt tájékozódhat.

Kényszerregisztráció, behajtás

Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy ennek a kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és az adóhatóság bevonásával intézkedik a kamarai díjak behajtásáról

Azok a cégek, amelyek fizettek, de nem regisztráltak megfelelően, kényszerregisztráción esnek túl, amelynek során a kamara regisztrálja őket a rendelkezésre álló nyilvántartások alapján.

A bejelentés, fizetés módja

A kamarai regisztráció online is lefolytatható az MKIK honlapján, illetve történhet az innen kinyomtatott adatlapokon is. A cégszerűen aláírt adatlapot postán és e-mailen is el lehet juttatni a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarához. A regisztráció ezen túl személyesen is elvégezhető az illetékes kamara ügyfélszolgálatán.

A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmeket a kamara csak az 5000 forintos kamarai hozzájárulás megérkezése után teljesíti. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba fel kell tüntetni a kérelmező adószámát, és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

A banki átutalás mellett az ügyfélszolgálatokon készpénzzel is lehet fizetni.

A kérelmező a nyilvántartásba vételről elektronikus értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint a kamarai hozzájárulás kifizetéséről szóló igazolást. A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható.

Szolgáltatásokat nyújtanak cserébe

A kamarai hozzájárulásért a vonatkozó törvény szerint a területi kamarák térítésmentes szolgáltatásokat nyújtanak: ez egyrészt tanácsadást jelent gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, valamint üzleti partnerkeresést és pályázatfigyelést is tartalmaz. Emellett a jogszabály arról is rendelkezik, hogy a kamarák kötelesek biztosítani a gazdálkodó szervezetek kamarai nyilvántartásában szereplő adatainak nyilvánosságát.

Az Adó Online a közelmúltban közelebbről is szemügyre vette a kamarai szolgáltatásokat. Megtudtuk többek között, hogy januárban Budapesten a 140 ezer befizető közül 200 vett igénybe ingyenes tanácsadást, és azt is, hogy az MKIK az Üzleti 7 című lapjának tematikus, adóváltozásokkal foglalkozó számával segítette a területi kamarák munkáját.

Az üzleti partnerkeresésre az Üzlet@Hálón portál ad lehetőséget a regisztrált vállalkozásoknak, amelyre feltölthetik termékeik és szolgáltatásaik részletes leírását, ajánlataikat, híreiket, a többi regisztrált vállalkozó pedig ezek között keresgélhet.

A pályázatfigyelés feladatát szintén egy online szolgáltatás látja el: ide kerülnek fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az önkormányzatok pályázatai, valamint a közbeszerzési tenderek, amelyekről a bejelentkező cégek automatikus értesítést kaphatnak kategóriánként lebontva.

További részleteket a kamarai szolgáltatásokról itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Rangos nemzetközi turisztikai díjakat hozott a kínai újév Magyarországnak

Kínától, az egyik legfontosabb küldőországtól öt jelentős szakmai elismerésben részesült a magyar turisztikai szektor. A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat. Emellett az ország vezető turisztikai médiuma, valamint a legnagyobb szálláshelyfoglaló platformja több kategóriában is a legjobbak közé sorolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) országimázsépítő és forgalomösztönző tevékenységét.

2024. február 21.

Új rendelet az élelmiszer-infláció kezelésére

Valószínűleg a legtöbben találkoztunk már olyan helyzettel, amikor megvettük kedvenc csokoládénkat az élelmiszerboltban, majd otthon felbontva meglepődve tapasztaltuk, hogy a csokoládé mérete és súlya csökkent, miközben a csomagolás és az ár változatlan maradt. Ezt a jelenséget angolul shrinkflation-nek, magyarosítva „zsugorflációnak” nevezik, amely nem csak a csokoládénál, hanem bármilyen előre csomagolt terméknél előfordulhat. A jelenség csökkentése, megelőzése, illetve a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében a magyar kormány elfogadta az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendeletet, amely 2024. február 1. napján lépett hatályba.