Mélypontra vitte az alapkamatot Matolcsy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Monetáris Tanács keddi ülésén 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely így 5 százalékra, történelmi mélypontjára süllyed szerdától. A testület ülésén először elnökölt Matolcsy György.


Az alapkamat-csökkentés, amelyet a jegybank honlapján közölt, megfelelt az elemzői várakozásoknak. A mostani volt a nyolcadik 25 bázispontos kamatcsökkentés zsinórban.

A jegybank döntéshozó testületének ülésén először elnökölt jegybankelnöki kinevezése óta Matolcsy György, és először voksolt az ülésen Balog Ádám alelnök és Pleschinger Gyula, a testület új külsős tagja.

A döntésre a forint árfolyama nem reagált: a bejelentés előtt és után néhány perccel egyaránt 305 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon.

Az MNB még hétfőn közölte: az eddigi szokásokkal ellentétben a jegybank elnöke többet nem tart sajtótájékoztatót a kamatdöntés után.

Míg a vártnál alacsonyabb infláció, valamint az érdemben javuló inflációs kilátások lehetővé, a reálgazdasági folyamatok, a vártnál jóval mélyebb recesszió indokolttá tették a kamatcsökkentést – írja a kamatvágás utáni gyorselemzésében Suppan Gergely.

A piaci árazások, a határidős kamatlábak további, közel 100 bázispontos kamatcsökkentést vetítenek előre az év végéig, ugyanakkor a forint árfolyama, sérülékenysége, a kockázati felárak növekedése, valamint a pénzügyi stabilitási kockázatok erősödése fokozott óvatosságot indokolnak. Ezért arra számítunk, hogy a kamatcsökkentési sorozat üteme a következő időszakban némlieg lassulhat, az év második felében az alapkamat 4,5 százalékosra csökken – írja az Adó Online-nak küldött értékelésében a Takarékbank senior elemzője.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

Opten: hatéves mélyponton a cégalapítási kedv

Egyre kevesebb a járvány miatt áthúzódó cégmegszűnési eljárások aránya, a gazdaság állapotát már jobban tükrözi a cégtrend. Az alapítási kedv hatéves mélyponton. Az új cégbírósági eljárásokban a végelszámolások a meghatározóak, közel a felét fedik le annak.

2024. február 28.

EY: Világszerte tartanak az emberek az energiaárak emelkedésétől

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre – mutat rá az EY 21 piacon, többek között Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban, összesen közel 100 000 lakossági energiafogyasztó bevonásával készült kutatása. A megkérdezettek döntő többsége már egy 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

2024. február 28.

Megoszlik a felsővezetők véleménye a mesterséges intelligenciáról

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a „HR Trends 2024” kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott kutatásból kinyert adatok révén többek között betekintést nyerhettünk a vállalati szektor üzleti kilátásaiba, HR kihívásaikba, létszámbővítési, béremelési és otthoni munkavégzéssel kapcsolatos terveikbe, információt kaphattunk az általuk nyújtott juttatásokról. Ezeken felül […]